Nagy bejelentésre készül a NASA

Kepler
A Kepler-űrteleszkóp exobolygók után kutat a Tejútrendszerben
Vágólapra másolva!
Nagy bejelentésre készül a NASA csütörtökön. Az amerikai űrügynökség az új eredményről egyelőre nem árult el sokat, csak azt, hogy a Kepler-űrteleszkóp kutatómunkájával lesz kapcsolatos.
Vágólapra másolva!

A NASA Kepler-űrteleszkópja jelenleg a Google által fejlesztett mesterséges intelligenciával dolgozik együtt az idegen világok azonosításán.

A Kepler-küldetés keretében ez idáig már több ezer Naprendszeren túli bolygót (exobolygót) azonosítottak a csillagászok, e planéták közül 21 olyan Föld-nagyságú égitest, amely csillaga lakhatósági zónájában kering, vagyis folyékony víz lehet a felszínén. A bejelentés tárgya nagy valószínűséggel egy új bolygókatalógus lesz, ami további, Földhöz hasonló bolygókat foglalhat magába.

Már a tavalyi bejelentés során is akadt pár érdekesebb bolygó

Tavaly nyáron a Kepler-űrteleszkóppal 197 lehetséges bolygójelöltet azonosítottak és 104 bolygó létezését erősítették meg. Az egyik legérdekesebb bolygócsoport egy négy, feltehetően sziklás bolygóból álló rendszer, melyek hasonlíthatnak a Földre. A négy bolygó, melyek átmérője 20-50 százalékkal nagyobb a Földénél, a K2-72 nevű, M-színképosztályú vörös törpe körül kering. Csillaguk 181 fényévnyire található a Vízöntő csillagkép irányában.

A bejelentést december 14-én, magyar idő szerint este 7 órakor lehet élőben nyomon követni a NASA weboldalán.