Lehet, hogy földönkívüli űrszonda az aszteroidának hitt objektum

csillagközi aszteroida
Így néz ki az elsőként megfigyelt messziről származó aszteroida
Vágólapra másolva!
Csillagászok egy csoportja meglehetősen vad teóriával állt elő a nemrég észlelt csillagközi térből érkező aszteroidával kapcsolatban: mi van akkor, ha nem is kisbolygót, hanem egy idegen civilizáció által küldött űrszondát figyeltünk meg? A kutatók most azt tervezik, hogy megvizsgálják, az objektum bocsájt-e ki rádióhullámokat.
Vágólapra másolva!

Az orosz milliárdos, Jurij Milner azzal vált ismertté, hogy a világhírű fizikussal, Stephen Hawkinggal karöltve egy olyan nanoméretű műhold kifejlesztésén dolgozik, amellyel pár évtized leforgása alatt ellátogathatunk a Naprendszerhez legközelebb eső csillagrendszerbe. A vállalkozó másik projektje a Breakthrough Listen program, ami az intelligens életet keresi a kozmoszban. Utóbbi keretében vizsgálja annak lehetőségét, hogy az Oumuamua objektum valójában nem is aszteroida, hanem egy idegen civilizáció által küldött műhold.

A vizsgálat komolyságát jelzi, hogy már fel is vette a kapcsolatot a Harvard csillagászati tanszékének vezetőjével, Avi Loebbel, aki segítséget nyújt a különös égitest tanulmányozásában.

Már a kezdetek kezdetén is kérdéses volt, mivel van a kutatóknak dolga

Az Oumuamuát még októberben figyelték meg a szakemberek. A sebességét és röppályáját vizsgáló kutatók szerint egy másik csillag körüli bolygórendszerből érkezett. A tudósok szerint ez az első, csillagközi térből származó kisbolygó, amit sikerült megfigyelni.

Már a kinézete is alaposan eltér naprendszerbeli társaiétól, leginkább egy 400 méter hosszú szivarra emlékeztet.

Nem csoda hát, hogy egyesek valamilyenfajta idegen űreszközt vizionálnak az égitestbe.

– írta Milnernek címzett levelében Loeb.

Lehet, hogy a csillagközi térből származó objektum nem is aszteroida? Forrás: ESO

Szerdán vizsgálják az objektumot

Az objektum megfigyelése december 13-án, szerdán kezdődik meg, a Green Bank teleszkóppal fogják 10 órán keresztül tanulmányozni. Azt vizsgálják majd, hogy bocsájt-e ki magából rádióhullámokat. Ha nem, minden bizonnyal egy kisbolygóról beszélhetünk.

Azt a kutatók is elismerik, nagyon kicsi az esélye annak, hogy egy idegen űreszközzel van dolgunk. Ennek ellenére egy vizsgálatot mindenképpen megér a dolog, hiszen csak kézzelfogható adatokkal tudjuk megerősíteni vagy cáfolni valaminek a létezését, vélik a szakemberek.

Forrás: Futurism