Az okos polip majdnem megfojtotta a rátámadó cápát

polip
A nyolckarú polip világszerte elterjedt a mérsékelt övi tengerekben
Vágólapra másolva!
A polipfélék közismerten rendkívül intelligens állatok. Erről a múlt hónapban a dél-afrikai vizeken is sikerült meggyőződni egy olyan jelent megörökítésével, amin még a sokat látott tengerbiológusok is megdöbbentek. Az egyedülálló felvételt a BBC Earth csatorna Blue Planet II című és Sir David Attenborough, a nagyszerű természetkutató által narrált műsorban adták le a múlt hónapban.
Vágólapra másolva!

Cápavilág a moszaterdőségekben

A Fokföldi-félsziget csúcsánál, a dél-afrikai Cape Point környékén buján burjánzó tenger alatti hínárerdőkben él a rendkívül intelligens közönséges polip (Octopus vulgaris).

A fokföldi-félsziget térségében két nagy óceáni áramlat, az Egyenlítő vidékéről meleg vizet szállító Aghulas-áramlás, valamint az Antarktisz jeges világából észak felé hömpölygő hideg vizet szállító Benguela-áramlat keveredése miatt rendkívül gazdag az élővilág.

A közönséges polip a legintelligensebb tengeri gerinctelen Forrás: Elter Tamás

A félsziget körüli barnamoszat erdőségekben számos, csak itt honos bennszülött (endemikus) faj él, ilyen többek között az egy- másfélméteres hosszúságot is elérő csíkos pizsamacápa (Poroderma africanum).

A Dél-Afrikai Köztársaságot övező két óceán rendkívül gazdag cápákban,

az ország vizeiből eddig 117 cápafajt írt le a tudomány. A hűvösebb vízben tenyésző barnamoszaterdők egyik legkitűnőbb vadásza, fenomenális szimattal, az állandóan zsákmány után kutató pizsamacápa.

Még a sokat látott búvárok is megdöbbentek a polip viselkedésén

Egy helyi természetbúvár Craig Foster már több mint hét éve minden nap lemerül a Cape Point körüli hínár erdőbe. Craig kidolgozta, hogyan kövessen nyomon egyetlen nyolckarú polipot, hogy alaposan tanulmányozhassa az állat viselkedésbiológiáját. Kutatásáiban a BBC két munkatársa, Roger Horrocks operatőr és John Chambers segéd-gyártásvezető voltak a természetkutató alkalmi segítői.

A nyolckarú polip világszerte elterjedt a mérsékelt övi tengerekben Forrás: Elter Tamás

Csatlakoztak Craighez és alámerültek a tengeri erdőbe, hogy megkíséreljék filmre venni a vadászó polipot.

Egy évig dolgoztak együtt, hogy alaposan megismerjék a területen lakó állatokat. Egyik alkalommal döbbenetes és nagyon érdekes dolognak lettek szerencsés szemtanúi a víz alatt kalandozva.

A pizsamacápa a dél-afrikai vizekben honos endemikus faj Forrás: Wikimedia Commons

A polip egy pizsamacápa részéről őt érő támadás során olyan megdöbbentő viselkedést tanúsított, ami eddig ismeretlen volt a tudomány számára volt.

Úgy tűnt, menthetetlenül vacsora lesz a polipból

Miután megragadta a mohó ragadozó úgy tűnt, hogy a polip menthetetlenül a cápa gyomrában végzi pályafutását, és a kutatók munkája kárba vész.

A polip azonban nem hagyta magát,

hanem a búvárok legnagyobb megrökönyödésére fogókajait villámgyorsan átdugta a cápa nyitott kopoltyúrésein, megakadályozva ezzel a cápa lélegzését.

A cápák nyitott kopoltyúívekkel rendelkeznek ( a kép illusztráció) Forrás: Elter Tamás

(A cápáknak a csontos halak többségével szemben nincs kopoltyúfedelük, amelyek mozgatásával a halak oxigénben dús vizet pumpálnak a kopoltyúlemezeikre. A cápák folyamatos mozgással áramoltatják át a vizet kopoltyúíveiken, ha azok eltömődnek, vagy a cápa halászhálóba akad, akkor az állat menthetetlenül elpusztul.)

Az intelligens lábasfejű parádés védekező taktikájának köszönhetően a légzésben akadályozott cápa elengedte zsákmányát.

Ekkor a polip gyorsan kagylókat markolt fel a szívókorongos karjaival és befedte magát héjakkal, karjait pedig felgöngyölte a teste köré, mintha csak egy kagylókkal ellepett szikla volna.

Hoppon matradt a csíkos ragadozó

A polip nem várt védekező akciójától megzavarodott cápa ugyan érezte, hogy ott van valahol a közvetlen közelben a felszívódott zsákmány, el is úszott mellette, de az álruha megtévesztette a ragadozót.

A pizsamacápa hoppon maradt az okos polip védekező taktikájának köszönhetően Forrás: Origo

Amikor a szimatának nagy köszönhetően mégis felfedezte, és a megközelítette a polipot majd megpróbált ráharapni, az okos polip ledobta magáról a kagylóhéjakat és eliszkolt, hagyva, hogy az ismét megzavart cápa tovább szimatoljon az eldobott kagylók körül.