Gépi intelligenciával találták meg a Naprendszer mását

Kepler-90i
Vágólapra másolva!
Egy, bolygószámot tekintve a mi Naprendszerünkre emlékeztető csillagrendszert azonosított a NASA a Kepler-űrteleszkóppal. A kutatómunkában hatalmas segítséget nyújtott a Google mesterséges intelligenciája is.
Vágólapra másolva!

A Kepler-90 egy tőlünk 2545 fényévre található, Naphoz hasonló csillag. Eddig is ismert volt, akárcsak az, hogy hét bolygó kering körülötte. Egy planéta azonban idáig rejtve maradt a rendszerben, és ha nincs a Google mesterséges intelligenciája, talán sosem fedezték volna fel.

Ehhez persze meg kellett tanítani a gépet, hogy felismerje a bolygó gyönge jelét.

Megtanították a mesterséges intelligenciát a bolygóvadászatra

A Kepler-űrteleszkóp az úgynevezett tranzitmódszerrel dolgozik, vagyis azt a fényességváltozást észleli, amit a planéta okoz, ha a csillaga előtt halad el. A kutatók „útmutatásának" megfelelően a gépi intelligencia átkutatta a Kepler adatbázisát, és megnézte, mely jeleket (pontosabban fényességváltozásokat) kell figyelembe vennie ahhoz, hogy az adott rendszerben egy planéta létezésére tudjon következtetni. A mesterséges intelligencia előbb az erősebb, majd a gyengébb fényességváltozások beazonosítását is megtanulta.

A Kepler-90 rendszerének bolygói. A Naprendszerhez hasonlóan nyolc bolygóval rendelkezik Forrás: NASA/Wendy Stenzel

Ezt a módszert elsajátítva találta meg a gépi intelligencia a begyűjtött adattengerben a Kepler-90i nevű kőzetbolygót, ami – mivel jele rendkívül gyenge volt - idáig rejtve maradt az emberi szemek elől.

Ami az élet keresését illeti, a Kepler-90i nem igazán alkalmas organizmusok fenntartására. A bolygó nagyjából 30 százalékkal nagyobb a Földnél, viszont jóval közelebb van központi csillagához, mindössze 14,4 nap alatt kerüli meg azt. Felszínén 427 Celsius fokos forróság uralkodik.

Ugyanakkor a Kepler-90 csillagrendszer legkülső bolygója nagyjából olyan távol van a csillagtól, mint a Föld a Naptól - igaz, ez egy gázóriás, így életet ezen sem találhatunk.

– mondta a sajtótájékoztatón Andrew Vanderburg csillagász (University of Texas at Austin).

Rengeteg bolygó vár még felfedezésre

A Kepler-űrteleszkóp az utóbbi négyéves kutatóidőszaka alatt 35 ezer lehetséges bolygójelet detektált. Ezeket automata tesztekkel, illetve emberi szemekkel fésülik át, hogy ráakadjanak a legígéretesebb szignálokra. A leggyengébb jelek ugyanakkor gyakran észrevétlenek maradnak, ezeknek a megtalálásában segíthet a gépi intelligencia.