130 éve nem látta senki, most ismét felbukkant

fura molylepke
Vágólapra másolva!
A kék-fehérben pompázó molylepkéből élő egyedet utoljára 1887-ben láttak a kutatók Indonéziában, azóta egyet sem. Most megtört a jég.
Vágólapra másolva!

Marta Skowron Volponi, a Gdanski Egyetem entomológusa éppen a malajziai Taman Negara Nemzeti Parkot látogatta meg, amikor különleges rovarra lett figyelmes. Gyönyörű kék színben pompázott, és bár gyorsan eltűnt a kíváncsi szemek elől, a kutató biztos volt benne, hogy valami egészen különlegesre sikerült rátalálnia.

Az eset óta a szakembereknek már 12 másik ugyanilyen molylepkét sikerült megfigyelnie, ezek valamennyien a Heterosphecia tawonoides fajba tartoznak.

– mondta a kutatónő.

A Heterosphecia tawonoides az úgynevezett Bates-féle mimikrivel éli túl a mindennapok megpróbáltatásait. Ezt a legegyszerűbben a "farkasbőrbe bújt bárány" eseteként lehet meghatározni: teljesen ártalmatlan állatok valamilyen veszedelmes (mérgező, rossz ízű, stb.) állat külalakját veszik fel.

A furcsa molylepke mind külalakban, mind viselkedésben a méheket utánozza: szárnyai például áttetszőek, testét pamacsos szőr borítja, ráadásul zümmög és még cikkcakkosan is repked.

Forrás: Marta Skowron Volponi

Bár az bebizonyosodott, hogy az ízeltlábú nem halt ki, létét az erdőirtás erősen fenyegeti.

Az eredményeket a kutatók a Tropical Conservation Science című folyóiratban publikálták.