A kávé hét csodálatos hatása, amiről sokan nem is tudnak

kávé
Black coffee, milk and sugar, still life.
Vágólapra másolva!
A koffein az egyik legelterjedtebb pszichoaktív szer a világon, nem véletlenül: ébren tart minket, segít, hogy a feladatainkra fókuszáljunk és hatalmas energialöketet ad mindennapi teendőink elvégzéséhez. A világ nagy része számára az elsőszámú koffeinforrás a kávé. Tény, hogy a mértéktelen kávéivás nem tesz jót nekünk, hiszen koffeinmérgezéshez vezethet. Ha a napi koffeinbevitel meghaladja a 400 mg-os mennyiséget, álmatlanság, nyugtalanság, gyors szívverés jelentkezhet. A nem kívánt hatás különösen akkor erős, ha a koffeint gyorsan visszük a szervezetünkbe. A kávéfogyasztásnak azonban megvan a tagadhatatlan jótékony hatása az egészségünkre, amit már tudományosan hiteles kutatások is igazoltak. Lássuk ezek közül a hét legáldásosabb hatást.
Vágólapra másolva!

1. Jótékonyan hat a májra

Az Alimentary Pharmacology and Therapeutics című orvosi szakfolyóiratban megjelent tanulmány kilenc különböző kutatás eredményeit fésülte át. Az átfogó elemzésből azt állapította meg, hogy napi egy csésze kávé 22 százalékkal csökkenti a cirrózis, vagy köznapi nevén májzsugorodás kockázatát.

A cirrózis a máj sejtjeinek nagyfokú károsodását jelenti, amely kötőszövet-felszaporodással jár a máj állományában. Súlyos, előrehaladó betegség, amely hosszas fennállás után a májműködés elégtelenné válása mellett számtalan egyéb szövődmény útján is végül halálhoz vezethet. Az esetek körülbelül felét idült alkoholizmus okozza.

A kávéadag növelésével az egészségvédő hatás fokozható. Napi két csésze kávé 43 százalékkal, három csésze kávé már 57 százalékkal, négy csésze fekete nedű pedig 65 százalékkal csökkenti a cirrózis kialakulásának esélyét.

2. Védi a szívet

A BMJ orvosi szakfolyóirat 200 korábbi kutatás eredményeit tanulmányozta át, és azt találta, hogy napi 3-4 csésze kávé 19 százalékkal mérsékli a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát.

Forrás: Origo

3. Véd a 2-es típusú cukorbetegség ellen

A JAMA Internal Medicine szerint minden egyes csésze kávé elfogyasztásával 7 százalékkal mérsékeljük annak esélyét, hogy 2-es típusú diabétesz alakuljon ki.

A cikk folytatódik, lapozzon a következő oldalra!