Wayne Rooney: a hajbeültetés elmulasztja a migrént

2018.01.02. 15:06

Egy új török tanulmány arra a meglepő felfedezésre jutott, hogy a hajbeültetés több embernél elmulasztotta az akár húsz éve is fennálló, kínzó fejfájást. Több híresség is hasonló tapasztalatokról számolt be.

A törökországi SO-EP Esztétikai és plasztikai sebészeti klinika hat beteget vett be a tanulmányába. A paciensek mind migrénben szenvedtek és 2011 januárja és 2012 májusa között estek át hajbeültetésen.

Mindegyik beteg szedett fájdalomcsillapítókat a fejfájására. A hajbeültetés után többször visszahívták a pacienseket, és kiderült, hogy mindegyiküknél megszűntek a migrénes panaszok, és egyiküknek sem kellett a későbbiekben fájdalomcsillapítót szedniük.

Wayne Rooney korán kezdett kopaszodniForrás: AFP/Paul Ellis

„Mindegyik paciensnél drámai mértékű volt az operáció utáni javulás" – mondta a kutatásokat vezető dr. Safvet Ors. Úgy tűnik, hogy a kopasz betegeknél a hajbeültetés lehet a migrén megszűntetésének egyik gyógymódja.

Azt azonban még nem sikerült tisztázni, milyen módon mulasztja el a migrént a beültetés. Arra gondolnak, hogy mivel a műtét elpusztítja a fejbőrben lévő idegvégződéseket, ezzel csökkenti a fájdalmat kiváltó ingerek létrejöttét.

A hajbeültetés után a gyakori fejfájása is elmúlt a futballistánakForrás: AFP/Paul Ellis

A módszer fejfájás elleni hatékonyságát több hajbeültetésen átesett híresség is tanúsítja. Így például Wayne Rooney, az Everton futballistája, aki alig 25 évesen vett részt hajbeültetésen, miután rohamosan kezdett kopaszodni.