Életek ezreit menthetik meg legnagyobb ellenségeink

vírusok
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Bizonyos vírusok képesek elérni az agydaganatot, és megtámadni azt, ráadásul még az immunrendszert is erősítik, ami így beszállhat a rák elleni küzdelembe – írja a Science Alert.
Vágólapra másolva!

Az egerekkel folytatott preklinikai kísérletek, valamint a kilenc emberi pácienst is bevonó vizsgálatok biztató eredményeket hoztak. Egy olyan újfajta rákterápiás módszer kifejlesztését teszik lehetővé, amiket más kezelésekkel együtt alkalmazva eredményesen lehet felvenni a küzdelmet az agytumorok ellen.

Az új kutatásban alkalmazott vírusok (onkolitikus vírusok) nem teljesen ismeretlenek az orvostudomány számára, már korábbi tanulmányokban is kimutatták, hogy ígéretesek lehetnek a rák kezelésében.

A hármas típusú emlős orthoreovírus a reovírusok családjába tartozik, és már bebizonyították, hogy képes úgy támadni a ráksejteket, hogy közben az egészségeseket megkíméli. Ennek mechanizmusát már korábban feltérképezték, azt azonban idáig nem tudták, hogy a vírusok képesek átlépni az úgynevezett vér-agy gátat.

A vér-agy gát olyan szorosan kapcsolódó sejtekből álló hálózat, amely számos anyag bejutását lehetetlenné teszi az agy területére, miközben mások mozgásának szabad teret enged. Úgy működik, mint egy kapu, amely az agyba vezet. Majdnem mindig zárva van, így számos kórokozót tart kívül, ám sajnos a gyógyszerek nagy része sem juthat be. A vírusok erre jelenthetnek egyfajta megoldást.

– magyarázta Adel Samson, a Science Translational Medicine című szakfolyóiratban megjelent kutatás társszerzője.

Nem csak a vér-agy gáton jutnak át, de az immunrendszert is támogatják

A vírusokat kilenc betegbe juttatták be intravénásan. A páciensek egy részének olyan agyrákja volt, amely már a test többi részébe is tovább terjedt, másik részének pedig gliómája volt, ami az agyrák egyik nehezen kezelhető típusa. A vírusok beadása után néhány nappal az orvosok eltávolították a daganatokat.

Amikor a kutatók a reovírussal kezelt betegek daganatait összehasonlították olyan páciensek tumoraival, akik nem estek át a speciális terápián, érdekes eredményre jutottak:

a vírusok nemcsak átjutottak a vér-agy gáton, de egyszersmind növelték az interferonok számát is.

Ezek olyan fehérjék, amelyek az immunrendszerünk aktiválásában játszanak kulcsszerepet. Az interferonok fehérvérsejteket vonzottak a tumor helyére, ezzel támogatva a daganat elleni harcot.

– mondta Alan Melcher, a tanulmány másik társszerzője.

A trükk tehát az, hogy

a vírusok megfertőzik a ráksejteket, így azok már láthatóbbá válnak az immunrendszer számára.

Illusztráció Forrás: Pixabay

A kísérletek tovább folytatódnak

A kapott eredményeket már elkezdték alkalmazni a klinikai próbák során is, ezek keretében a betegek – természetesen a kemoterápia és a sugárkezelés mellett - reovírus-terápiában részesülnek. Az egyik glioblasztómával diagnosztizált páciens például több dózisban kapja a vírusokat, hogy immunrendszere felébredjen, és reagáljon a daganatra.

A klinikai kísérlet eredményéből kiderülhet, hogy a beteg miként reagál a vírus jelenlétére, illetve a „kórokozó" mennyire tudja felerősíteni a szervezet védekező képességét.