A méheltávolítás növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

méheltávolítás, histerectomia HYSTERECTOMY intervention genital system female genital organs uterus group PATIENT woman patient HOSPITAL hospital team France human person endoscopy laparoscopy laparoscopic surgery MEDICINE
Méheltávolítás laparoszkópos műtéttel
Vágólapra másolva!
Nagyobb a szív-és érrendszeri betegségek kockázata azoknál a nőknél, akik méheltávolításon estek át, még akkor is, ha a petefészkeiket nem vették ki, a kockázat még nagyobb, ha a műtétet 35 éves kor előtt végezték - állapították meg amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

A minnesotai Mayo Klinika kutatói 2094 olyan nőt vizsgáltak a Menopause című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban, aki 1980 és 2002 között esett át méheltávolító műtéten, de petefészkei érintetlenek maradtak. A petefészkek megőrzésével elkerülhető a korai menopauza. A kontrollcsoportba ugyanazon térségből ugyanennyi nőt vontak be, ők nem estek át sem méh-, sem petefészek-eltávolításon.

A kutatók kimutatták, hogy mintegy húsz évvel a sebészeti beavatkozás után a magas vérnyomás kockázata 13 százalékkal, a koszorúér-betegségek kockázata 33 százalékkal volt magasabb a méheltávolításon átesettek esetében.

Méheltávolítás laparoszkópos műtéttel Forrás: BSIP/Jessica Bordeau / BSIP/Jessica Bordeau

Azoknál a nőknél, akik 35 éves kor előtt estek át a műtéten, a szívelégtelenség kockázata 4,6-szorosára, a koszorúérbetegségek kockázata 2,5 szeresére nőtt azokhoz képest, akiknél nem történt ilyen sebészeti beavatkozás.

"Jelenleg ez a legteljesebb körű tanulmány, amely megmutatja, hogy a méheltávolításon átesett nőknél hosszú távon fennáll a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, még akkor is ha a petefészkek érintetlenek maradtak" - hangsúlyozta Shannon Laughlin-Tommaso, a Mayo Klinika nőgyógyásza.

"A hysterectomia a második leggyakoribb nőgyógyászati sebészeti beavatkozás, az esetek többségében jóindulatú daganat az ok, és az orvosok többsége úgy véli, hogy ennek a műtétnek hosszú távon alacsony a kockázata" - fűzte hozzá.

Miközben a nők tudatában vannak a petefészkek eltávolításának a kockázatával, ez a tanulmány azt jelzi, hogy a méheltávolításnak is van kockázata, különösen ha 35 éves kor előtt történik - mutatott rá a kutató.