Lencsevégre kapták a legrondább disznót

2018.01.06. 17:40

Ritka felvételek készültek Indonéziában "a világ legcsúnyább disznajáról".

A jávai varacskos disznó hímjének az orra mellett nagy varacskok (dudorok) találhatók, innen származik a faj neve és "rossz híre". A populáció jelentősen csökkent az 1980-as évek óta a vadászat és erdei élőhelyük felszámolása miatt - írta a nagy-britanniai Liverpool mellett fekvő Chester állatkertje.

Brit és indonéz kutatók automata kioldású fényképezőgépeket és fotócsapdákat helyeztek el több Jáva-szigeti erdőben, hogy megörökítsék ezeket az elfoghatatlan teremtményeket. A kutatás célja az erősen veszélyeztetett faj populációjának alaposabb megismerése és megóvásuk módszereinek kidolgozása volt.

Attól tartottunk, hogy mindegyik populáció kipusztul, mielőtt még a létezésüket fényképezőgéppel meg tudtuk volna erősíteni" - mondta a fotókat közzétevő állatkert egyik vezetője. A kutatásnak köszönhetően végül sikerült az indonéz jog által nem védett faj megóvására új intézkedéseket kidolgozni - tette hozzá.

A csak Jáva-szigeten élő disznók mérete azonos az európai vadkanokéval, csak soványabbak és nyújtottabb a fejük az állatkert szerint. A hímeknek három pár óriási varacsk van az arcán" - mondta el Johanna Rode-Margono, az állatkert munkatársa és a délkelet-ázsiai kutatás koordinátora. Ezek miatt a sajátosságok miatt kapták "a világ legcsúnyább disznója" csúfnevet, de valójában nekünk, kutatóknak inkább nagyszerűnek és tekintélyesnek tűnnek - tette hozzá Rode-Margono.

 (MTI)