Bálnát sodort partra a Földközi-tenger Alexandriánál

közönséges barázdásbálna
A közönséges barázdásbálnák honosak a Földközi-tengerben is, ahol elsősorban a Tirrén-tenger térségében figyelhetők meg
Vágólapra másolva!
A mediterrán vizeken rendkívül ritka, és akár a 27 méteres testhosszúságot is elérő barázdásbálna tetemét mosta partra a Földközi-tenger az egyiptomi nagyváros, Alexandria partjainál. Az egyiptomi Nemzeti Oceanográfiai és Halászati Intézet szakemberei keresik a választ, hogy mi okozhatta a cet pusztulását.
Vágólapra másolva!

Bálna jelent meg a népszerű strand fövenyén

Január 7-én vasárnap a neves alexandriai tengerparti strand, a Roshdy Beach fövenyére egy elpusztult cet tetemét mosták ki a hullámok. A szokatlan látványra kisebb tömeg sereglett össze a város forgalmas tengerparti sétányán.

A homokos fövenyre sodródott bálnatetem az alexandriai Roshdy Beach-en Forrás: Egyptian Streets

A tetem körüli partszakaszt a helyi katasztrófavédelmi szolgálat munkatársai biztosították,

az oceanográfiai intézet szakembereinek megérkezéséig. A helyszínre kiérkező tengerbiológusok megállapították, hogy az elpusztult cet egy fiatal, 12 méter hosszú nőstény közönséges barázdásbálna (Balaenoptera physalus).

Az Alexandriánál partra sodródott bálna tetemét a Nemzeti Oceanográfiai és Halászati Intézet munkatársai vizsgálták meg Forrás: Egyptian Streets

Néhányan a közeli Stanley-hídról nézték végig kíváncsian, ahogy a szakemberek megvizsgálják a 4 tonnásra becsült cet tetemét.

A letakart bálnatetem a homokos strandon Forrás: Egyptian Streets

Egyelőre még nincs hír arról, hogy a Nemzeti Oceanográfiai és Halászati Intézet (National Institute of Oceanography and Fisheries, NIOF) kutatóinak mit sikerült megállapítaniuk a fiatal barázdásbálna elpusztulási okaként. A különleges eseményről a helyi online hírportál, az Egyptian Streets tudósított.

Ez a Földközi-tenger legnagyobb élőlénye

A sziláscetek alrendjébe (Mysticeti) tartozó közönséges barázdásbálna 27 méteres maximális testhosszával Földünk második legnagyobb recens állatfajának számít a kékbálna (Balaenoptera musculus) után. ( A kékbálnák 32 méteres maximális testhosszúságukkal a valaha élt legnagyobb tengeri gerinceseknek tekinthetők.)

A barázdásbálna karcsú, torpedószerű testalkatának köszönhetően gyors úszásra is képes. Forrás: wikimedia.org

A barázdásbálnák két alfaját különböztetik meg a tengerbiológusok,

amelyek közül az atlanti B. physalus physalus alfajnak egy kisebb elszeparálódott helyi populációja él a Földközi-tenger nyugati medencéjében, elsősorban a Tirrén-tenger térségében. A közönséges barázdásbálna a Földközi-tenger legnagyobb élőlényének számít.

Kémlelő barázdásbálna-féle Forrás: wikimedia.org

A mediterrán medencében élő barázdásbálnák óceáni fajtársaikhoz képest jóval kevésbé vándorolnak,

szinte sohasem hagyják el a Földközi-tenger nyugati nagymedencéjét. A Földközi-tenger keleti, vagy Levantei-nagymedencéjéből nem ismertek barázdásbálna észlelések, ezért számít különlegesnek az Alexandriánál partra vetett bálnatetem.

A közönséges barázdásbálnák honosak a Földközi-tengerben is, ahol elsősorban a Tirrén-tenger térségében figyelhetők meg Forrás: Wikimedia Commons

A tetem állapotából megállapítható, hogy a fiatal barázdásbálna viszonylag frissen pusztult el, ezért kevéssé valószínű, hogy azt a tengeráramlatok sodorták át a nyugati nagymedencéből Alexandriába.

Ritka vendégként előfordul az Adrián is

A Földközi-tengereben honos cetfajok közül a közönséges barázdásbálna és az ugyancsak a nyugati medencében előforduló nagy ámbráscet (Physeter macrocephalus) a leghatalmasabb, ez utóbbi húsevő ragadozó maximális testhossza elérheti a 18-20 métert.

Nagy ámbráscet Forrás: Origo

Ritka vendégként, mind a közönséges barázdásbálna, mind pedig a nagy ámbráscet

időnként felbukkan az Adriai-tengerben is.

A 2013-ban a horvátországi Vis szigete előtt megfigyelt 17 méter hosszú közönséges barázdásbálna Forrás: BLUE WORLD INSTITUTE, VELI LOSINJ, CROATIA

Legutóbb tavaly júliusban észleltek közönséges barázdásbálnát az Adrián Mali Losinj térségében, 2016 augusztusában pedig a népszerű isztriai turistaközpont, Rovinj előtt figyeltek meg három nagy ámbráscetet. A Földközi-tengerben élő összes cetfaj szigorú védelem alatt áll valamennyi parti országban.