Hat védett kis pandát mentettek meg csempészektől Laoszban

macskamedve
Vörös macskamedve, vagy kis panda
Vágólapra másolva!
Hat védett kis pandát, más néven vörös macskamedvét mentettek meg csempészektől Laoszban - közölte egy állatvédő szervezet kedden a dpa-val.
Vágólapra másolva!

Először sikerült állatcsempészeket lefülelni a délkelet-ázsiai országban

Először történt meg Laoszban, hogy a hatóságoknak sikerült a veszélyeztetett faj egyedeit csempésző bűnözőkre lecsapniuk.

Az állatokat pénteken fedezték fel egy közúti ellenőrzésen.

Egy kisteherautót állítottak meg, amelyik a kínai határ felől tartott Luang Namtha városa felé - tájékoztatott az ausztrál központú Free the Bears (szabadítsátok ki a medvéket) elnevezésű szervezet.

Vörös macskamedve, vagy kis panda Forrás: MTI/Balázs Attila

A hat megmentett kis pandából azonban csak három élte túl az utazást,

a másik három a szállítás "keserves körülményei" miatt pusztult el, ládákba zárva tartották őket - közölte Michelle Valhout Tanneau, az állatvédők laoszi csoportjának menedzsere.

Stressz, vagy fertőzések végezhettek velük

"Nagyon valószínű, hogy az utazás alatt átélt szenvedések vagy fertőzés okozta súlyos betegségben pusztultak el" - tette hozzá Tanneau. A három életben maradt, feltehetően fiatal felnőtt korú, 3,5-4 kilogrammos kis pandát szigorú karanténba helyezték a Free the Bears Lunag Pranbang-i rezervátumában - közölte Rod Mabin, az állatvédők szóvivője.

A kis panda a szigorúan védett fajok közé tartozik Forrás: Wikimedia Commons

A teherautó sofőrje azt állította, nem volt tudomása az állatok eredetéről és úti céljáról. A vadvédelmi szabályok megsértése miatt letartóztatták.

A vörös macskamedve a fokozottan veszélyeztetett fajokhoz tartozik

A vörös macskamedve (Ailurus fulgens)a ragadozók rendjébe tartozó macskamedvefélék családjának (Ailuridae) egyetlen ma is élő faja. Az átlagosan 60 cm hosszú és 35 cm marmagassággal rendelkező macskamedvék India északi vidékén, Bhután, Nepál, Laosz és Kína délnyugati erdős területein honosak.

A Himalájában 1500 méter tengerszint feletti magasságig fordulnak elő.

Magányosan élő, éjszaka aktív ragadozó állatok, a nappalt a fák lombkoronája között rejtőzve töltik.

A macskamedvék elterjedési területét ábrázoló térkép Forrás: IUCN

Annak ellenére, hogy rendszertanilag a macskamedve a ragadozók közé sorolható, táplálékrendje legnagyobb részben növényi eredetű, gyümölcsökből, gyökerekből, bambuszból és bogyókból áll. Táplálékát madártojásokkal, rovarokkal és hernyókkal egészíti ki. A vörös macskamedvé a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a veszélyeztetett fajok között tartja számon.

Kis panda ikrek a Nyíregyházi Állatparkban. A vadon élő vörös macskamedvék állományát tízezer egyedre becsülik Forrás: Sóstó ZOO - Nyíregyházi Állatpark

Becslések szerint kevesebb mint tízezer él belőlük a világon. A Himalája keleti vidékén és Délkelet-Kína hegységeiben őshonosak. Azért csempészik őket, mert egyre többen akarnak házi kedvencként kis pandát tartani otthon.