Felhőkarcoló nagyságú égitest repül közel a Földhöz

aszteroida
Az aszteroidák hordozhatták a földi élet alapköveit
Vágólapra másolva!
Felhőkarcoló nagyságú aszteroida fogja februárban megközelíteni a Földet.
Vágólapra másolva!

A 2002 AJ129-t kivételesen nem az utóbbi időszakban fedezték fel, még 2002-ben detektálták először. Februárban fogja megközelíteni bolygónkat, ám nem kell tartani tőle, 4,2 millió kilométerre lesz tőlünk, ami a Föld-Hold távolság 11-szerese.

A kisbolygó átmérője 548 méter és 1225 méter közé esik, így ha becsapódna, hatalmas pusztítást idézne elő.

Szerencsére ilyen forgatókönyvtől egyáltalán nem kell tartani. A pályaadatok ismeretében, a kutatók számításai szerint az AJ129 2172 februárjában lesz a legközelebb hozzánk (680 000 kilométerre).

Az AJ129 az úgynevezett Apollo-típusú aszteroidacsaládba tartozik, melyek mindannyian földsúroló objektumok. A német Karl Reinmuth fedezte fel őket az 1930-as években.

Nagyjából 1500 olyan Apollo-típusú aszteroida ismert, amelyek elég nagyok és elég közel haladnak el ahhoz, hogy becsapódva komoly pusztítást vigyenek véghez.

Elméletben minden földközeli objektumot a NASA figyel. Az űrügynökség feladata, hogy megbecsülje, mennyi az esélye egy veszélyesebb kisbolygó becsapódásának. Azok az aszteroidák, amik 140 méternél nagyobb átmérővel rendelkeznek és 7,5 millió kilométernél közelebb vannak Földünkhöz, potenciálisan veszélyes aszteroidáknak minősülnek.