Ismét látni vélték Amerika mitikus szörnyét

molyember
Vágólapra másolva!
Többen azt állítják, ismét felbukkant Amerika egyik legendás lénye, a molyember. A szörnyet az elmúlt időszakban Chicago felett látták a szemtanúk.
Vágólapra másolva!

A rejtélyes molyember története 1966-ig nyúlik vissza. A lényt először egy fiatal pár látta az amerikai Point Pleasant melletti elhagyatott gyár környékén. Az ember formájú, két méter magas, szárnyas szörnyeteg a sötét kerítés mögött bujkált, vöröslő szemeinek pillantása halálra rémítette a szemtanúkat, akik gondolkodás nélkül szálltak vissza autójukba és kezdtek menekülésbe. A molyember azonban egy darabig követte őket, majd feladva a hajszát eltűnt a semmibe. Az esetet ezt követően jelentették a helyi serifnek, aki visszament a helyszínre, ám nem találta nyomát semmilyen repülő bestiára emlékeztető lénynek.

1966 novembere és 1967 decembere között nagyjából százan jelentették, hogy látták a furcsa bestiát, bizonyítékot viszont egyszer sem sikerült felmutatni. Többen neki tulajdonítják Point Pleasant történelmének legnagyobb katasztrófáját is: 1967. december 15-én váratlanul összeomlott a várost az ohiói Gallipolisszal összekötő híd. A balesetben 46 ember vesztette életét.

Meglehetősen horrorisztikus részlete a sztorinak, hogy többen is látták a molyembert a hídnál a katasztrófa előtti napon, majd néhányszor az után.

Ezt követően többé nem bukkant fel – egészen 2017-ig.

A molyembernek még szobrot is állítottak a helyi lakosok Forrás: Wikimedia Commons

Madarat nézhettek mitikus szörnynek

2017 februárja óta 55 szemtanúi beszámoló is érkezett a lény felbukkanásáról. Természetesen a tudományos világ képviselő szkeptikusak a mitikus szörny létezését illetően.

Szakértők szerint a molyember valójában egy kanadai daru (Grus canadensis), amely valóban termetes állat: szárnyfesztávolsága 1,65 méter és 2,3 méter között van, a szemei körüli terület pirosas színezetű, vélhetően sokan ezeket a foltokat nézték izzó látószerveknek.

Nem meglepő módon a molyemberről nem létezik egyetlen jobb minőségű fényképfelvétel sem, ami a modern kamerákkal felszerelt telefonok korában igencsak abszurdnak mondható, és tovább rombolja a legenda amúgy sem nagyon létező hitelességét.

Egy kanadai daru és fiókája Forrás: Wikimedia Commons

Hézagos emlékek

A VICE magazin újságírója mindenesetre megszólaltatott egy John Amitrano nevű szemtanút. A férfi így számolt be a látottakról:

– mondta a férfi.

– tette hozzá.

Két pteroszaurusz illusztrációja. A repülő hüllők a dinoszauruszok korában éltek "Forrás: Mark Witton, Naish and Witton 2017 "

A VICE megkérdezett egy memóriaszakértőt is. Dr. David A. Gallo, a Chicagói Egyetem kutatója szerint

a szemtanúk egy része csakugyan láthatott valamit, ám ha az élménnyel kapcsolatos emlékekben vannak hézagok, akkor az elme nem képes kitölteni azokat.

Ekkor történik az, hogy ha az érintettek meghallanak valamilyen általuk elfogadhatónak vélt magyarázatot – és ilyen például a molyember is – akkor a hiányosságokba beillesztik a rejtélyes lény alakját, és így végül egy teljesen képtelen sztori kerekedik ki beszámolóikból.

(VICE, IFL Science)