Visszatér a legendás kémrepülő, és gyorsabb lesz, mint a puskagolyó

SR-71
Az SR-72 ötszörös hangsebességre képes a híresztelések szerint
Vágólapra másolva!
A hidegháborús korszak titkos katonai felderítő akcióiban szerzett magának világraszóló hírnevet az SR-71 amerikai kémrepülőgép. A puskagolyónál is sebesebben, és minden korábbi sugárhajtóműves gépnél jóval nagyobb magasságban, a sztratoszférában suhanó „Feketerigó" kétségkívül a repüléstörténet egyik csúcstechnikai alkotása volt. A legfrissebb hírek szerint már elkezdték gyártani az amerikai légierőnél 1998-ban nyugdíjazott szupergép továbbfejlesztett utódát.
Vágólapra másolva!

Könnyedén lehagyja a puskagolyót is a titokzatos szupergép

Az Amerikai Egyesült Államokban múlt héten megtartott légiközlekedési konferencián elhangzott kétértelmű megfogalmazás azt sugallja, hogy a Lockheed Martin világhíres, ám a szolgálatból 1998-ban végleg kivont szuperfelderítője, az egykori SR-71 Balckbird „Feketerigó" utóda, az SR-72 már gyártásba került.

A titokzatos új kémrepülőgép, az SR-72 Forrás: YouTube

A Bloomberg értesülése szerint a floridai Amerikai Aeronautikai és Asztronautikai Intézet éves SciTech Fórumán Jack O'Banion, a Lockheed repülőgépgyártó konszern alelnöke bemutatott egy művészi grafikai koncepciót a hiperszonikus SR-72-ről. O'Banion beszámolt a titokzatos új repülőgéppel kapcsolatos számítástechnikai fejlesztésekről, valamint a tervezés legújabb fejleményeiről is.

Jack O'Banion, a Lockheed alelnöke (a kép jobb szélén) Forrás: Defens News

– kommentálta az alelnök a gépről készített és a konferencián bemutatott grafikát.

Jack O'Banion megfogalmazásából a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy az SR-72 már nemcsak a rajzasztalon létezik,

hanem legalább egy kísérleti prototípusát már le is gyártották. A Lockheed és az amerikai légierő illetékesei egyelőre nem erősítették meg ezeket a feltételezéseket.

Egyes feltételezések szerint a szuper kémgép prototípusát már az 51-es körzetben tesztelik Forrás: Origo

Mindenesetre a nevadai sivatagban rejtőző híres-hírhedt 51-es körzet környékén az utóbbi időben tapasztalt megélénkült aktivitást egyesek az SR-72 vélelmezett kísérleti repüléseivel hozzák összefüggésbe. Az 51-es körzetként ismert szupertitkos katonai kísérleti telep az 1947-es roswelli állítólagos ufóbaleset óta vált a különböző mendemondák és összeesküvés-elméletek népszerű célpontjává.

"Route of Aliens" - az a nevadai út, ami az 51-es körzet közelében húzódik Forrás: Wikimedia Common/Kvasir/Ljthefro

Ami a közelmúltban a CIA nyilvánosságra hozott dokumentumaiból ismertté vált az az, hogy a légierő az 1950-es évek óta különleges katonai gépek prototípusait teszteli a nevadai telepen.

A történelmet író magassági felderítőgép, az 1950-es évek csúcstechnológiáját képviselő Lockheed U-2, a "Dragonlady" Forrás: Wikimedia Commons

Itt repülték be többek között az U-2 „Dragonlady" kémgépet csakúgy, mint az SR-71-et, valamint az első valódi lopakodót, az F-117 Nighthawkot is.

Digitális nyomtatással készülhet el a "motorok motorja"

O'Banion kétértelmű nyilatkozatai találgatások egész sorát indították el úgy a sajtóban, mint a légügyi szakemberek között. „Nem tudtuk volna megépíteni a hajtóművet egy új technológia nélkül. Ötven éve megpróbálták, ám sikertelenül. De most már digitálisan kinyomtathatjuk a hajtóművet egy hihetetlenül kifinomult hűtőrendszerrel, ami szerves része a motorok motorjának. Ez ahhoz volt szükséges, hogy a hajtómű túlélje a többszörös fékezést a rutin üzemeltetés során" – nyilatkozta a Lockheed alelnöke, újabb találgatásoknak nyitva kaput e kijelentésével.

Az SR-72 ötszörös hangsebességre képes a híresztelések szerint Forrás: Lockheed Martin

Az U.S. Air Force, az Egyesült Államok légierejének illetékesei határozottan cáfolták a Bloomberg értesüléseit az ötszörös hangsebességgel repülő titkos kémgép létezéséről. A szakértők e cáfolatok ellenére a hadsereg képviselőinél azonban árnyaltabban értékelik a konferencián elhangzottakat.

A Lockheed alelnöke szerint a szupergép hajtóművét digitális nyomtatással állítják elő Forrás: Lockheed Martin

A hiperszonikus repülésre képes gép kifejlesztésével kapcsolatos problémákat alaposan ismerő szakemberek szerint

az SR-72 pillanatnyilag bárhol állhat a fejlesztés hosszú folyamatában:

lehetséges, hogy még csak a digitális tervezés fázisában van, de az sem kizárható, hogy már valóban elkészült a repülésre alkalmas prototípus.

Ez a feketerigó olyan, mintha az űrből érkezett volna

A repülés történetében teljesen új fejezetet nyitó SR-71 Balckbird terveit a Lockheed Skunk Works részlegében készítették el a gyár legendás hírű tervezője, Clarence „Kelly" Johnson irányításával. (Az ő nevéhez fűződik a Lockheed másik híres ikonja, az U-2 Dragonlady kifejlesztése is.)

A Lockheed világhírű konstruktőre, Kelly Johnson (a kép bal szélén) a Szovjetunió felett 1960. május elsején lelőtt U-2 kém repülőgép pilótájával, Garry Powersszel Forrás: Wikimedia Commons

Az SR-71 magassági felderítő volt a katonai repülés történetében az első olyan gép,

amit kifejezetten alacsony radarhullám-visszaverő, úgynevezett lopakodó formára terveztek.

Az SR-71 forradalmian új konstrukciónak minősült, amelynek számos képességét mind a mai napig nem sikerült túlszárnyalni.

A futurisztikus formájú SR-71 Balckbird mind a mai napig a leggyorsabb sugárhajtású gépnek számít Forrás: U.S. Air Force Photo/Haggerty, Michael/Tech. Sgt.

Az SR-71 több világrekordot állított be,

hosszú pályafutása alatt mindvégig a világ leggyorsabb és legmagasabban repülő sugárhajtású gépe maradt.

A „Feketerigó" sci-fi filmek világát idéző futurisztikus formáját úgy tervezték meg, hogy a gép úgynevezett radarkeresztmetszete, azaz radarészlelhetősége minél kisebb legyen.

Amikor a CIA alaposan átverte a szovjeteket

Az SR-71 rendkívüli sebessége miatt a sárkányszerkezet még a sztratoszféra nagyon ritka, biológiai értelemben már űrnek számító közegében is annyira felhevült a súrlódási hőtől, hogy a gép törzsét teljes egészében titánból kellett megépíteni.

A legendás SR-71 törzsét a súrlódási hő miatt teljes egészében titánból készítették Forrás: Aircraft Wallpapers

Külön érdekesség, hogy a hidegháború csúcsán az SR-71 projekthez szükséges titánt a CIA a Szovjetuniótól szerezte be

különböző fedőcégek láncolatán keresztül, kijátszva a közmondásos szovjet gyanakvást és éberségét.

Az SR-71 Balckbird start előtt Forrás: NASA

Mint oly sok minden, a sárkányszerkezet kialakítása is eltért a megszokott technológiáktól. A Feketerigó sárkányát apró titángolyókból kovácsolták össze, ugyanis maximális sebességen haladva a súrlódási hő miatt az SR-71 31 méter hosszú törzse pár centiméterrel megnyúlt.

A Feketerigó két Pratt & Whitney hajtóműve hivatalosan Mach 3,2 sebesség elérését biztosította Forrás: Aircraft Wallpapers

A nagy sebességen fellépő hőtágulásra volt visszavezethető, hogy a gép burkolatát lazán illeszkedő elemekből állították össze. A felszállás után ezért a Feketerigó először egy nagy sebességgel végrehajtott kört tett meg, hogy felmelegítse a burkolatát.

A kétfős személyzet űrhajós szkafanderben hajtotta végre a sztratoszféra-repüléseket Forrás: U.S. Air Force Photo

Amikor a gép több mint háromszoros hangsebességgel haladt, annyira felhevült a géptörzs, hogy leszállás után a pilóták kiszíjazásához külön le kellett hűteni a 300 Celsius fokra hevült kabint.

Az ellene indított rakétát egyszerűen lehagyta

Az 1966-ban hadrendbe állított SR-71-et 1998-ban végleg kivonták a szolgálatból, elsősorban a rendkívül magas üzemeltetési költségek miatt.

Mind a mai napig nem teljesen ismert e páratlan konstrukció valamennyi paramétere.

A sztratoszféra panorámája az SR-71 kabinjából Forrás: U.S. Air Force Photo

A kettő Pratt & Whitney J58-1 típusú utánégetős gázturbinás torló-sugárhajtómű együttes teljesítménye hivatalosan Mach 3,2, azaz 3 532 km/h volt. Vannak olyan vélekedések, hogy az SR-71-et eredetileg hiperszonikus Mach 5 sebesség elérésére tervezték. Ezt a vélekedést alátámaszthatja, hogy egyes adatok szerint a feketerigó a Mach 3,6-4,1 sebességet is elérte.

A Pratt & Whitney J58-1 típusú utánégetős gázturbinás torló-sugárhajtómű Forrás: Wikimedia Commons

A gép valós teljesítményét övező hallgatásra igen jellemző

hogy a tervrajzok mind a mai napig titkosítottak,

annak ellenére, hogy a Feketerigót már rég kivonták a szolgálatból. A 26 kilométeres magasságban repülő SR-71 felderítő nem rendelkezett védőfegyverzettel, de erre nem is volt szüksége.

Az SR-71 pilótafülkéje Forrás: National Museum of the United States Air Force /Wright-Patterson Air Force Base

Ha a kétfős, szkafanderbe öltözött személyzet azt észlelete, hogy rakétát indítottak ellenük, elegendő volt a gázkart előre tolni, és az SR-71 fölényes sebességének köszönhetően jelentősen felgyorsulva, egyszerűen lehagyta az őt üldöző rakétát. Hogy mire lesz képes az utóda, az SR-72, egyelőre még több mint izgalmas kérdés.