Senki sem gondolta, hogy így is terjedhet az influenza

megfázás
Az őszi hideg idő beköszöntésével kezdődik a meghűlés és az influenza szezonja
Vágólapra másolva!
A betegek puszta kilégzésével is terjedhet az influenza egy új amerikai kutatás szerint, a vírusok továbbadásához köhögés vagy tüsszögés sem szükséges.
Vágólapra másolva!

Az általános vélekedés szerint az emberek úgy kaphatják el az influenzát, ha betegek tüsszögésének vagy köhögésének vannak kitéve, vagy olyan tárgyakat érintenek meg, amelyek felszínére kerülhettek vírusok - írta a tanulmányt idéző medicalxpress.com.

Az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) aktuális számában ismertetett kutatás azonban bizonyítékot talált arra, hogy a betegek kilégzése is közvetítheti a vírust.

"Azt állapítottuk meg, hogy influenzás páciensek köhögés és tüsszentés nélkül is, pusztán a kilégzésükkel vírusokat juttatnak a levegőbe, fertőző aeroszolokat, vagyis levegőben áramló apró folyadékcseppeket hozva létre, különösen a kór első napjaiban" - magyarázta Donald Milton, a Marylandi Egyetem közegészségügyi karának professzora, a kutatás vezetője.

Hozzátette, hogy ha valakit legyűrt az influenza, annak haza kell mennie, nem szabad a munkahelyén maradnia, ahol megfertőzhet másokat is.

Milton és kutatócsoportja 142 influenzás páciens kilégzésében lévő vírusokat elemezte. A mintákat természetes légzés, beszéd, spontán köhögés és tüsszentés közben vették, majd felmérték a bennük előforduló influenzás aeroszolok fertőzőképességét.

Forrás: Thinkstock

Az elemzés eredménye alapján az influenzás betegek jelentős része rendszeresen ürít fertőzőképes vírusokat olyan apró aeroszolokba, amelyek a levegővel való terjedés kockázatát hordozzák. A köhögés nélküli 23 aeroszolmintából 11 - vagyis 48 százalék - tartalmazta a vírus RNS-ét, a 11 közül 8-ban találtak fertőző vírust, ami arra utal, hogy nem kell ahhoz köhögni, hogy fertőző aeroszolok szülessenek.

A tüsszentéssel keletkezett - kisebb és nagyobb - aeroszolokban nem volt nagyobb számú a vírus RNS-einek száma, ami azt jelenti, hogy a tüsszögés nem fokozza jelentősen az influenza levegőbeli terjedését.

- mutatott rá Sheryl Ehrman, a San José-i Állami Egyetem kutatója.