Elpusztult a világ egyik legidősebb gorillája

Vila
A San Diegó-i szafaripark által közzétett képen a világ egyik legöregebb gorillája látható 2011. május 31-én
Vágólapra másolva!
Elpusztult a világ egyik legöregebb gorillája a San Diegó-i szafariparkban.
Vágólapra másolva!

Élete végén is körülvették csoportjának egyedei

Az állatpark jelentése szerint Vila tavaly októberben töltötte be 60. évét. A gorilla csütörtökön hunyt el, élete végén gorillacsoportja tagjai vették körül. Vila öt gorillageneráció matriarchája volt, számos nyugati gorillát nevelt fel pótanyaként.

A San Diegó-i szafaripark által közzétett képen a világ egyik legöregebb gorillája látható 2011. május 31-én Forrás: MTI/AP/San Diego Zoo Safari Park/Ken Bohn

A gorillák általában 35-40 évig élnek.

A súlyosan veszélyeztetett fajok közé tartoznak, mert a betegségek, vadászat, háborúk és élőhelyük elvesztése miatt nagyon megcsappant a populációjuk.

Kongóban született a gorillamatuzsálem

Vilának, mivel különösen sokáig élt, több korával kapcsolatos betegsége volt, például ízületi gyulladás is kínozta. Folyamatos állatorvosi megfigyelés alatt állt.

A 60 éves Vila 2018. január 25-én hunyt el a kaliforniai Escondido állatkertjében Forrás: MTI/AP/San Diego Zoo Safari Park/Ken Bohn

A gorillamatuzsálem 1957-ben született Kongóban.

Két évvel később került a San Diegó-i állatparkba, ahonnan 1975-ben áttelepítették a szafariparkba.

A berlini állatkert gorillái is rekorderek lehetnek

A berlini állatkert egy éve arról számolt be, hogy adataik szerint a legnagyobb emberszabású majom két legidősebb ismert példánya a náluk élő Fatou, egy 59 éves nőstény és az amerikai Arkansas állam egyik állatkertjének lakója, a hasonló korú Trudy. Feltételezések szerint mindkét gorilla 1957-ben született, de pontos születési dátumuk nem ismert, mert mindketten a vadonban jöttek világra.