Több mint ezer réti sast figyeltek meg a Kárpát-medencében

2018.02.04. 21:48

Több mint ezer réti sast figyeltek meg a Kárpát-medencében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és partnerei által szervezett országos sasszinkron felmérésben - mondta Orbán Zoltán, az egyesület szóvivője vasárnap az M1 aktuális csatornán.

Az idei volt eddig a legátfogóbb felmérés

Közölte: idén először a környező országok természetvédelmi szervezeteivel együttműködve számolták meg januárban a Kárpát-medencében telelő sasokat. Mint mondta,

a felmérést az úgynevezett PannonEagle Life akció keretében végezték,

amely egy ragadozó madarak mérgezése elleni program.

Fiatal rétisas marhalegelőnForrás: Morvai Szilárd

Azért is kell összeszámolni a ragadozó madarakat, hogy érzékelni tudják a mérgezések, valamint az állatok ellen irányuló egyéb cselekmények hatásait - tette hozzá.

Harminc éve alig néhány tucat maradt csak belőlük

Kiemelte: az 1970-es, '80-as években néhány tíz réti sast vagy parlagi sast lehetett csak látni az országban; idén a sok évtizedes természetvédelmi munkának köszönhetően 760 réti sast és 350 parlagi sast figyeltek meg, a Kárpát-medencében pedig több mint ezer réti sast számoltak.

Az erős sárga csőr az öreg rétisas fajbélyegeForrás: Morvai Szilárd

Orbán Zoltán elmondta azt is,

hogy bizonyos ragadozó madarak az enyhe időjárás miatt telelnek Magyarországon,

hiszen Közép-Ázsiából vagy Észak-Európából az ottani, októberben kezdődő, akár mínusz 40 fokkal és több méteres hóval is járó télből érkeznek az itteni, ahhoz képest enyhe évszakba.