Az öngyógyítás mestere több módon regenerálja a saját szívét

2018.02.07. 17:28

A zebrahal az öngyógyítás mestere: még súlyos sérülés után is képes regenerálni saját szívét, ráadásul nem egy fix protokoll szerint, hanem nagyon változatos módokon.

Elképesztő a zebrahalak szívizomsejt regenerációja

A regenerálódás során a szívizomsejtek osztódnak, hogy pótolják az elvesztett szövetet. Nadia Mercader, a Berni Egyetem Anatómiai Intézetének munkatársa és kutatócsoportja kimutatta, hogy a zebrahalak vagy zebradániók (Brachydanio rerio) szívizomsejtjei nagyon rugalmasak.

Zebrahal, vagy  zebradánióForrás: Wikimedia Commons

A regenerálódó sejtek a kifejlett szívben képesek idomulni a megsérült szívfal különböző régióinak sejtjeihez.

A zebrahalak szívizomsejtjeit a korai szívfejlődés idején is nagymértékű rugalmasság jellemzi - mutatott rá a Berni Egyetem.

A zebrahalak egészen különleges regenerálódó képességgel rendelkeznekForrás: Wikimedia Commons

Az embriók szívének fejlődése során először egy egyszerű tömlő alakul ki, amely azonnal elkezd vért pumpálni, hogy oxigénnel lássa el az organizmust. Ezzel egy időben kezd el növekedni a szív, ami a kezdetleges szívtömlő végein új sejtelődök folyamatos termelődése révén lehetséges.

Jó lenne hasonló regeneráló eljárás az emberi szívnél is

A szívtömlő sejtjeiből alakul ki általában a kifejlett szív bal szívkamrája, a később kialakuló sejtek pedig a jobb szívkamrát és a pitvarokat alkotják. A most bemutatott tanulmány szerint, ha a kezdeti szívtömlő izomsejtjei megsérülnek,

a később keletkezett sejtek átveszik funkciójukat saját, más feladataik ellenére.

 

A felfedezés eredményeit megpróbálják az emberi szívkutatásban is felhasználniForrás: MTI/-

Az eredmények meglepték a kutatókat. "Az új ismeretek arra utalnak, hogy egy szív különböző módokon építhető újjá, valószínűleg nem csak egy fix menetrend szerint" - mondta Mercader.A zebrahalszív regenerálódóképességének megértése hozzájárulhat ahhoz, hogy hasonló regeneráló eljárást fejlesszenek ki az emberi szív esetében is.

E halak gerince mindenfajta állapotból képes meggyógyulni

A kutatócsoport, amelyben a madridi CNIC kutatóintézet és a Zürichi Egyetem szakértői is részt vettek, a Nature Communications című szaklapban mutatta be eredményeit.

A zebrahalakról régóta ismert, hogy meglepő gyorsasággal és hatékonysággal képesek regenerálni szervezetüket.

Képesek pótolni többek között uszonyaikat, látóidegüket vagy gerincvelőjüket is.

A zebrahalak bármilyen gerincsérülést képesek öngyógyulással helyreállítaaniForrás: Brachydanio rerio

A halak gerince mindenfajta állapotból képes meggyógyulni.

A kutatás során megtalálták azt a fehérjét, amely megmagyarázza a hal és az emlősök gerincének regenerációjában észlelhető különbséget. Azt remélik, hogy ezen ismeretek alapján rövidesen gerincbalesetet szenvedett emberek gyógyítására is alkalmas módszert sikerül kidolgozni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK