Először sikerült felmérni a nagy fehér cápák állományát

nagy fehér
A nagy fehér cápa kozmopolita faj, de csak a világtenger néhány pontján fordul elő relatíve nagyobb mennyiségben
Vágólapra másolva!
Mintegy nyolcezer nagy fehércápa él Ausztrália vizeiben - állapította meg az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) által vezetett, és nemrég lezárt kutatás.
Vágólapra másolva!

DNS minták statisztikai elemzésével végezték el a becslést

A cápafaj 1999 óta élvez védettséget Ausztráliában,azóta, amikor a populáció jelentős mértékű csökkenését észlelték a szakemberek. A kutatók soha nem tudták pontosan megbecsülni a nagy fehércápa-állomány számát, mivel rendkívül nehéz nyomon követni a nagy távolságokon vándorló tengeri ragadozókat.

A nagy fehér cápa képes tökéletesen beleolvadni környezetébe Forrás: Elter Tamás

Egy újfajta genetikai és statisztikai elemzését kombinálva tudták a lehető legpontosabban megbecsülni az ausztrál és új-zélandi kutatók az állományt:

mintegy nyolcezer cápa él a térség vizeiben, közülük 2210 lehet felnőtt egyed.

A kutatások során a még nem kifejlett egyedekből, ivadékokból vettek DNS-mintákat, és keresték bennünk mindkét szülő genetikai jellemzőit.

A nagy fehér cápa kozmopolita faj, de csak a világtenger néhány pontján fordul elő relatíve nagyobb mennyiségben Forrás: Elter Tamás

Ez alapján becsülték meg statisztikai módszerekkel azt, hogy hány felnőttől származhatnak a vizsgált utódok - írták a szakemberek a Scientific Report című tudományos folyóiratban ismertetett tanulmányukban.

Kétszer annyi felnőtt egyed él a nyugati partvidéken

Ausztrália keleti partjai mentén - a déli Victoria szövetségi államtól egészen az új-zélandi partokig - a nagy fehércápa populáció száma mintegy 5460, köztük 750 felnőtt egyed él. A nyugati partvidéken - Victoria államtól az északnyugati Nyugat-Ausztráliáig - amelynek vizsgálatát még nem fejezték be teljesen - 1460 felnőtt egyed él, ami kétszerese a keleti populációénak.

A nagy fehér cápa opportunista ragadozó Forrás: Elter Tamás

Ezért úgy becsülték, hogy a térségben jóval nagyobb lehet a teljes népesség a keletihez képest - olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Ausztrália part menti vizeiben az elmúlt években egyre több cápatámadás történt, tavaly 18-at jegyeztek fel.

Szakemberek szerint azért növekszik az incidensek száma, mert a vízi sportok egyre népszerűbbek, a ragadozók pedig közelebb úsznak a partokhoz.

A cápatámadások - nagy visszhangjuk ellenére - kivételesen ritkának számítaanak Forrás: Origo

A halálesettel végződő támadások azonban ritkák,

tavaly egy 17 éves lányt családja szeme láttára ölt meg cápa Nyugat-Ausztrália állam partjainál.

Ma már a szigorúan védett fajok közé tartozik

A heringcápa-alakúak családjába (Lamnidae) tartozó nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias)a legnagyobb, ragadozó, húsevő életmódot folytató hal, egyben ezt tekintik az emberre nézve legveszélyesebb cápafajnak is.

Ezt a fajt tartják az emberre legveszélyesebbnek Forrás: Elter Tamás

Testmérete változó, a kifejlett egyedek általában 3,5-5 méter hosszúak, de akadnak köztük 6-7 méteres példányok is. Testtömege elérheti, sőt meghaladhatja a két tonnát. Más cápafajokhoz hasonlóan a nagy fehér nőstényei nagyobbra nőnek a hímeknél.

A nagy fehér cápa kozmopolita faj, mindhárom nagy óceáni medencében előfordul,

de elsősorban a mérsékelt vízhőmérsékletű vizekben, a trópusi területeken kifejezetten ritkának számít.

Nagy fehér cápa az ausztrál vizekben. Forrás: Biosphoto/© Patrice Heraud / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Patrice Heraud

A faj eddig ismert legjelentősebb előfordulási területei az Egyesült Államok nyugati partvidékén, elsősorban Kalifornia állam területén, a Dél-Afrikai Köztársaság atlanti partszakaszán, valamint Nyugat- és Kelet-Ausztrália egyes partszakaszain találhatók.

Viszonylag jelentőseb élőhelyüknek számít a Földközi-tenger is,

bár a mediterrán populáció korántsem annyira jól kutatott, mint az előzőekben említett területeken élőké.

Fókára támadó nagy fehér cápa, a dél-afrikai Vals-öbölben Forrás: Elter Tamás archívuma

A nagy fehér cápát napjainkban a veszélyeztetett fajok közé sorolják. A világon először Dél-Afrika helyezte törvényi védelem alá a fajt, 1991-ben.