Ettől bikavér a bikavér – bikák helyett borok viaskodnak

bikavér
St. Andrea Merengő
Vágólapra másolva!
Ha külföldieket kérdezünk a magyar borról, akkor a tokaji aszú után másodikként legtöbbször a bikavért említik. Nemcsak a határainkon túl, hanem itthon is ismertnek számít ez a borfajta, amely annak is köszönheti népszerűségét, hogy ételek széles körével párosítható. Kedden 5-5 egri és szekszárdi bikavért kóstolhattunk két avatott borász bemutatásában.
Vágólapra másolva!

A bikavér két hazai borvidéken, Egerben és Szekszárdon készíthető. Bár a termőtájak adottságai eltérnek egymástól, abban osztozik az egri és a szekszárdi bikavér, hogy legalább négyféle szőlőfajtából (a fő összetevő Egerben a kékfrankos, Szekszárdon a kékfrankos és a kadarka, e mellé házasítanak például merlot-t, cabernet sauvignont, syraht stb.) készül, és több, egymásra épülő minőségi kategóriában jelenik meg.

A bortípus presztízsének emelésén sokat dolgoznak mindkét borvidék vezető termelői, akik hisznek ebben a történelmi borkategóriában, és

úgy vélik, ez a kékfrankosra épülő, komoly, de mégsem túl nehéz vörösbor megfelel a mai kor fogyasztói igényeinek. Az évről évre alakuló munka eredményét az egriek és a szekszárdiak idén is közösen mutatják be Budapesten, az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kóstolóján.

A Bikavér Párbaj logója Forrás: Furmint Fotó

A folyamatos együttgondolkodás és összefogás a garancia arra, hogy a bikavérek végre a méltó helyükre kerülhessenek.

A bikavér első említése

A bikavér kifejezéssel először a nagyotmondó Háry János alakját is kitaláló Garay János 1846-ban írt Szegzárdi Bordal versében találkozhatunk.

illetve
„Poharunkba, bikavér!
Hadd igyuk az áldomást meg,
Legelőbb is magadér!"

A Wineglass Communication szervezésében Gál Tibor (Gál Tibor Pincészet, Egri borvidék) és Vesztergombi Csaba (Vesztergombi Pince, Szekszárdi borvidék) mutatott be 5-5 egri, illetve szekszárdi bikavért a Palack borbárban.

Bikavér kerül a pohárba Forrás: Furmint Photo/Dancsecs Ferenc

Trendi a fiatalabb bor

A borászok elmondták, hogy

az utóbbi években a divat és a kereslet jelentősen eltolódott a könnyebb, fiatalabb, gyümölcsösebb borok irányába,

és ez a trend a bikavért sem hagyta érintetlenül. Egyre több palack kerül forgalomba 1-2 év érlelés után, a régebbi 4-5 éves vagy még hosszabb idejű érleléssel szemben.

Azon lehet vitatkozni, hogy ez mennyire jó irány, de a piac igényli ezeket a friss borokat, és a fiatalabb borkedvelők is ezeket keresik.

Jómagam – bár kellemesen ihatónak tartom a fiatal bikavéreket – úgy vélem,

igazi bikavérélményt csak idősebb bikavérektől lehet várni. Ezt számomra alátámasztotta az is, hogy a kóstoló kiemelkedő élményét a St. Andrea pincészet 2013-os Merengő Egri Bikavér Grand Superiorja jelentette.

St. Andrea Merengő Forrás: St. Andrea Pincészet

Azok, akik szeretnék jobban megismerni, hol tart ma a bikavérkészítés Magyarországon, feltétlenül látogassanak el 2018. március 2-án, az Eger-Szekszárd Bikavér Párbajra a Corinthia Hotelbe. A rendezvény részletes ismertetése a bikaver-parbaj.hu és a facebook.com/bikaverparbaj oldalon olvasható.