Arc nélküli halat fogtak ki a mélyből

2018.02.22. 16:02

Több mint százféle mélytengeri élőlényt fogott ki egy kutatóhajó Ausztrália partvidékétől nem messze. Az eddig felfedezetlen régióból származó halak között akadnak igazán egyedi, már-már horrorisztikusnak látszó példányok is.

A kutatóhajó 2017-ben hónapokig járta a Tasmania és Queensland közötti vizeket. Elképesztő mélységekből nyertek mintákat, olyan állatokat is kifogtak, amiknek otthona a 4800 méteres mélységben található.

Az élőlények kifogásához speciális hálókat alkalmaztak, részben ezek segítségével több mint 42 700 halat és gerinctelen állatot húztak a felszínre. A több mint 100 fajta élőlényt az ausztrál kormány tudományos ügynökségének kutatói azonosítják. A mélyebb vizekben élő halak és más állatok külseje nem véletlen vált ennyire ijesztővé: ebben a régióban óriási nyomás és sötétség uralkodik, ráadásul igen kevés táplálék áll rendelkezésre.

A kifogott állatok közül a legkülönlegesebbnek talán az a hal számít, amelynek mintha nem lenne arca. A furcsa kreatúrát nem most fedezték fel, az első példányt még 1870-ben fogták ki, azóta azonban senki nem látta az állatot, amelynek élőhelye 4000 méter mélyen található.

A képre kattintva galéria nyílikForrás: ©Asher Flatt and Marine National Facility Download image

Az arc nélküli halon kívül még számos érdekes élőlényt halásztak ki a tudósok. Többek között ragadozó életmódot folytató hímnős „gyíkhalak", valamint az angolul csak blobfish-ként ismert Psychrolutes marcidus közeli rokonai „akadtak horogra".

A kutatás másik célja, hogy a mélytengeri fajok megismerésével felmérjék, az emberi tevékenység miként változtatja meg ennek a kevésbé ismert élőhelynek a fajösszetételét.

Forrás: Live Science