Megütötte a kozmikus főnyereményt egy hobbicsillagász

szupernóva
Vágólapra másolva!
Egy argentin amatőr csillagásznak sikerült az, amiről a profi asztronómusok évtizedek óta álmodoznak: véletlenül észlelnie egy szupernóva születését.
Vágólapra másolva!

- fogalmazott Alex Filippenko, a Kaliforniai Egyetem berkeley-i intézményének csillagásza, aki munkatársaival a Nature című tudományos lapban számolt be a megfigyelésről.

A rosariói Victor Buso 2016 szeptemberében épp egy új kamerát tesztelt teleszkópján, amikor hirtelen a déli égbolton lévő Szobrász csillagképben egy fényjelenségre lett figyelmes. A fénypont egy csillagrobbanás pillanatát jelezte egy 80 millió fényévre lévő galaxisban.

Ez azt jelenti, hogy a robbanás fénye 80 millió éve volt úton a Föld felé.

A szupernóva a Napnál nagyobb tömegű csillag végső, nagy robbanása.

Az amatőr csillagász értesítette megfigyeléséről Melina Berstent, a La Plata-i Asztrofizikai Intézet kutatóját, aki azonnal tudta, milyen különleges ritkaságot fedezett fel Buso. Egy nemzetközi csillagászcsoport néhány órán belül a Föld összes nagy teleszkópját az új, SN 2016gkg jelű szupernóvára irányította. "A profi csillagászok régóta várnak egy ilyen eseményre" - hangsúlyozta Filippenko.

- tette hozzá.

Forrás: Víctor Buso and Gastón Folatelli

Az új adatok például ismeretekkel szolgálnak egy csillag fizikai szerkezetéről közvetlenül a robbanás előtt, de információkat nyújtanak magáról a szupernóva-robbanás folyamatáról is, amellyel a nagy tömegű csillagok befejezik életüket.

Az SN 2016gkg szupernóva megfigyelése megadja a kutatóknak a lehetőséget, hogy az eddigi szupernóva-elméleteket valós adatok alapján felülvizsgálják.

Az új megfigyelésekből az elméleti modellekkel összefüggésben a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a felrobbant csillag tömege a Nap tömegének mintegy 20-szorosa lehetett. Amikor felrobbant, addigra már tömege háromnegyedét elveszítette. Valószínűleg egy kísérőcsillaga szívta el belőle az anyagot.