Először készült emlősállatról sejtatlasz sejtenkénti elemzéssel

egér
A kutatók az egér sejtatlaszát készítették el az új módszer segítségével
Vágólapra másolva!
Először készült emlősállatról sejtatlasz sejtenkénti elemzéssel: kínai tudósok az egér sejtjeit térképezték fel sejtenként végzett DNS-elemzéssel.
Vágólapra másolva!

Hozzájárulhat az emberi sejtatlasz elkészítéséhez

A Cell című szaklap pénteki számában ismertette a Csöcsiangi Egyetem tudósainak munkáját. A lap szakértői szerint a kutatás azért jelentős, mert segít a sejtenkénti emberi sejtatlasz elkészítésében.

Mikrogliasejtek és neuronok Forrás: Picasa 3.0

A Kuo Kuo-csi vezette kutatócsoport az egérsejtatlaszhoz

az egerek több mint 400 ezer sejtjét elemezte egyenként

az általuk kifejlesztett nagy teljesítményű, alacsony költségvetésű szekvenálási technológiával.Kuo szerint az új módszer forradalmasíthatja a sejtek észlelését, osztályozását és azonosítását.

Az új módszer az egyes sejtek sajátosságaira koncentrál

A génszekvenálás (a DNS építőköveit alkotó nukleotidbázisok sorrendjének a meghatározása) hagyományos technológiája csoportonként elemzi a sejteket, így az egyes sejtek sajátosságai elveszhetnek.

A kutatók az egér sejtatlaszát készítették el az új módszer segítségével Forrás: APA-PictureDesk/HANS KLAUS TECHT / APA / picturedesk.com/Hans Klaus Techt

A kutatócsoport által kifejlesztett módszer, az úgynevezett Microwell-Seq

világosan megmutatja minden egyes sejt különbözőségét, sérüléseit és öregedését.

Az utóbbi években széles körben használták a sejtenkénti szekvenálás technológiáját daganatos sejtek észleléséhez és a magzati sejtek elemzéséhez a várandósság alatti diagnózishoz.