Összeesküvés-elméletek, amelyekről kiderült, hogy van alapjuk

aluminium sisak, ufo, konteó
"Gondolatolvasás" ellen védő alusisak
Vágólapra másolva!
Az összeesküvés-elméletekben való hitet számos dolog inspirálhatja. Ezek sokszor izgalmasabb és hihetőbb magyarázattal szolgálnak a világ eseményeire, mint a „hivatalos" tudomány vagy kormánykommunikáció. A közelmúltban például kiderítették, hogy akik több összeesküvés-elméletben hisznek, jelentős hányadban elutasítják a fontos tudományos következtetéseket, például a globális felmelegedést vagy azt, hogy a dohányzás tüdőrákot okoz.
Vágólapra másolva!

Néha azonban a konteósoknak van igazuk, sőt a valóság időnként az összeesküvés-elméletekre is rácáfol. Alábbiakban néhány ilyen esetet ismertetünk.

A CIA valóban kísérletezett agykontrollal

A CIA rossz hírnevének köszönhetően számos összeesküvés-elméletben szerepel, nem teljesen alaptalanul. Az 1970-es években nyilvánosságra került iratok szerint például a szervezet tényleg kísérletezett a tudat befolyásolásával, pszichológiai kínzásokkal, besugárzásokkal és elektrosokk-terápiával a viselkedés megváltoztatását célzó kísérletekben.

"Gondolatolvasás" ellen védő alusisak Forrás: Thin Foil Hat Club

Az MK-ULTRA projekt folyamán több mint 150 emberkísérletet végeztek 1953 és 1964 között.

Ezek közül sokban különböző szereket (drogokat) adtak amerikai állampolgároknak azok tudta és beleegyezése, ráadásul orvosi ellenőrzés nélkül.

A kísérletek célja az volt, hogy a Szovjetunió és szövetségesei ellen bevethető technikákat és szereket dolgozzanak ki. Ilyenek voltak a különféle „igazságszérumok" vagy Bourne-féle szuperügynökök létrehozását célzó kísérletek.

Az amerikai népegészségügyi szolgálat nem gyógyította a szifiliszt

A szifilisz súlyos tünetekkel, vaksággal, bénulással és az esetek nagy részében korai halállal járó betegség, amelyre nem volt gyógymód a penicillin felfedezéséig. Azonban még ez sem indokolja azt az etikátlan kísérletsorozatot, amelyet szifiliszes amerikai feketéken végeztek, hogy „megfigyeljék a betegség természetes lefolyását".

Placebót adnak be fekete férfinak a Tuskegee-kísérletben Forrás: Wikimedia Commons

A Tuskegee tanulmány 1932-ben kezdődött, amikor 600 fekete férfit – közülük 399 volt szifiliszes – torboroztak Alabamában. A férfiakat becsapták, mert azt mondták nekik, hogy kezelést kapnak a „rossz vérükre", amit természetesen nem kaptak (és akkor még nem is kaphattak) meg.

A kísérlet igazán elborzasztó és visszataszító része az, hogy 1945 után is folytatták, azután, hogy a penicillin elfogadott kezelési módja lett a szifilisznek. Az eredetileg hat hónaposra tervezett tanulmányt 40 (!) évig folytatták. Csak azután állították le az embertelen emberkísérletet, miután a New York Times 1972-ben napvilágra hozta a történetet. A kísérlet folyamán 28 férfi halt meg szifiliszben és több mint 100 az ahhoz kapcsolódó szövődményekbe.

Az amerikai kormány szándékosan mérgezte az alkoholkészítményeket

A politikusok 1920-ban vezették be a szesztilalmat, hogy megváltoztassák a nemzet ivási szokásait. Ettől kezdve azonban elszabadult a szeszcsempészet és az illegális szeszfőzés.

Nyilvánvaló volt, hogy valaminek a törvénybe iktatása nem elég ahhoz, hogy ténylegesen megváltoztassa az emberek szokásait. A kormány a helyett, hogy visszavonta volna a tiltást, drasztikus lépésre szánta el magát: elkezdte mérgezni az illegális alkoholkészleteket.

Mérgezett alkoholt öntenek a csatornába a szesztilalom idején Forrás: Wikimedia Commons

A kormány képviselői az 1920-as évek közepén kezdtek benzolt és higanyt keverni az alkoholba. A legaljasabb azonban az volt, amikor metanolt (faszeszt) adtak az etanolhoz.

Ez normális esetben ipari termékekben például üzemanyagban és formaldehidben található meg. E vegyület elfogyasztása bénulást, vakságot, sőt halált okozhat. A becslések szerint 10 000 ember halhatott meg a kormány erkölcsi keresztes hadjárata következtében.

Végül még a szeszkészletek mérgezése sem csökkentette az ország lakóinak alkohol utáni vágyát, és abbamaradt ez a próbálkozás. 1933-ban pedig végleg eltörölték a szesztilalmat.

51-es körzet: az elhallgatott titkok bázisa

2013. augusztus 17-én a CIA egy szigorú titkosítás alól feloldott dokumentumban hivatalosan is elismerte, hogy létezik az amerikai kormányzat által mindaddig eltagadott, titokzatos 51-es körzet. Az ufóhívők a körzet létét konzekvensen tagadó hatósági nyilatkozatokra a nem zörög a haraszt elve alapján...