Vissza kellett fordulnia a leszakadt jéghegyet kutató hajónak

Antarktisz, Larsen C, jéghegy
(FILES) This file handout picture received from NASA via Swansea University on June 1, 2017 shows an aerial view of the Larsen C ice rift in Antarctica. A trillion-tonne iceberg, one of the biggest on record, has snapped off the West Antarctic ice shelf, said scientists on July 12, 2017 who have monitored the growing crack for months."The calving occurred sometime between Monday, July 10 and Wednesday, July 12, when a 5,800-square kilometre (2,200-square mile) section of Larsen C (ice shelf) finally broke away," the Swansea University said in a statement. / AFP PHOTO / NASA / John SONNTAG / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NASA/SWANSEA UNIVERSITY / JOHN SONNTAG" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Vissza kellett fordulnia az Antarktiszról leszakadt hatalmas jégself kutatására indult hajónak, mert a tengert borító, helyenként öt méter vastag jégrétegen képtelen volt átjutni - jelentette be pénteken a Brit Antarktiszi Kutatócsoport (BAS).
Vágólapra másolva!

Az RRS James Clark Ross kutatóhajó útját nagyon lelassította a vastag jégtakaró: 24 óra alatt 8 kilométert sikerült előrejutnia. Mivel még 400 kilométeres út állt előtte, a brit expedíció úgy döntött, hogy visszafordul.

- fogalmazott Katrin Linse, a kutatócsoport vezetője.

Közben az Északi-sarkon éppenséggel elvékonyodott a jégsapka, és melegebb van, mint Európa egyes részein. A jég kiterjedése is rekordszintre csökkent. A kutatóhajó a Larsen C jégselfhez indult, amely tavaly szakadt le az Antarktiszról.

A Larsen C minden idők egyik legnagyobb leszakadt jégtömbje, területe mintegy 5800 négyzetkilométer, nagyobb, mint Trinidad.

A kilenc kutatóintézet tudósaiból álló kutatócsoport a Larsen C helyett most északabbra hajózik, és azon a helyen gyűjt majd mintákat a tengerből és a tengerfenékről, ahol 1995-ben egy másik jégself szakadt le. Bár az Antarktisz partjain néhol nagyon vastag a jég, a teljes kontinens körüli jég kiterjedésének mértéke az évszakhoz képest az eddigi feljegyzések alapján a második legkisebb, a tavalyit sem éri el az amerikai hó- és jégadatokat regisztráló központ szerint.

A modern ipari termelés kezdete előtti korszakhoz képest a Föld felszínén egy Celsius-fokkal nőtt világszerte az átlaghőmérséklet. Ezt a trendet a klímakutatók szerint az emberek okozta üveghatású gáz kibocsátásának növekedése alakítja. A 2015-ös párizsi klímatalálkozón csaknem 200 ország vállalta, mindent megtesz, hogy két Celsius-fok alatt tartsa a globális felmelegedést.

(MTI)