Tudja, hogy melyik a földkerekség legnagyobb és legbüdösebb virága?

bűzvirág
A raflézia vagy óriás bűzvirág a földkerekség legnagyobb virága, amely akár 15 kilogrammot is nyomhat
Vágólapra másolva!
Aligha lehetne nőnapi csokrot kötni a nevében sem éppen a szebbik nem iránti figyelmességet szimbolizáló óriás bűzvirágból.
Vágólapra másolva!

Szingapúr megalapítójának nevét viseli az óriás bűzvirág

A rafléziák a földkerekség talán legfurcsább virágos növényei . A rafléziák a valódi kétszikűek csoportjába tartoznak, és a Rafflesiaceae családon belül önálló nemzetséget alkotnak. A Rafflesia genus Sir Stamford Raffles (1781 – 1826) brit államférfiról, Brit-Jáva kormányzójáról, és a világhírű délkelet-ázsiai városállam, a modern Szingapúr megalapítójáról kapta nevét.

Sir Stamford Raffles, a tudomány és művészetkedvelő brit államférfi, a modern Szingapúr megalapítója (George Francis Joseph portréja, 1817-ből) Forrás: National Portrait Gallery London/© National Portrait Gallery, London/National Portrait Gallery London

Sikeres államférfiúi tevékenysége mellett

Sir Raffles nagy hódolója volt az irodalomnak és a tudományoknak.

Ez utóbbi kedvtelésére volt visszavezethető, hogy dél-kelet ázsiai utazásaira több tudóst, köztük a botanikus Joseph Arnoldit is meghívta.

Joseph Arnold brit botanikus portréja Forrás: Wikimedia Commons

A Szunda szigetvilág trópusi esőerdői a 19. század elején valóságos terülj-terülj asztalkámnak számítottak egy elhivatott botanikus számára. Mr. Arnoldi nem is tétlenkedett, és szorgosan kutatni kezdte a délkelet-ázsiai trópusi vadon flóráját.

Az óriás bűzvirág húsos szirmai által közrefogott kehely aljából hegyes tüskék merednek elő Forrás: Pinterest

Kettejük, a brit kormányzó és az elhivatott tudós barátságát őrzi a Rafflesia nemzetség leghíresebb növényének, az óriási bűzvirágnak a tudományos fajneve, a Rafflesia arnoldii, amely a genus 16 fajából a legnagyobbnak számít.

Dögszagot áraszt, így csalogatja magához a legyeket

A rendkívül különleges óriás bűzvirág parazita kétlaki növény, amely jellemzően fákon telepszik meg. Furcsa módon,

a hatalmas rafléziának nincs sem gyökere, sem pedig szára, de még levelekkel sem rendelkezik.

Amikor bimbózni kezd, áttöri a fa kérgét, és nagyjából tíz hónap elteltével káposztafej méretűre növekszik. A virág nagy és húsos szirmai már néhány órával azután szétnyílnak, hogy a bimbó áttörte a gazdanövénynek számító fa kérgét.

A raflézia vagy óriás bűzvirág a földkerekség legnagyobb virága, amely akár 15 kilogrammot is nyomhat Forrás: Wikiwands

A Rafflesia arnoldii hozza a földkerekség legnagyobb méretű virágát,

a kifejlett növény virágjának átmérője meghaladhatja az egy métert, a súlya pedig elérheti a 15 kilogrammot is, ezért meglehetősen nehéz lenne nőnapi csokrot kötni belőle.

Trópusi esőerdő Szumátrán Forrás: Opiliones Wiki - Fandom

A növény rovarok segítségével végzi el a beporzást, és sajátos taktikával, az elhullott dögök szagát utánzó „illat" kibocsátásával csalogatja magához az elpusztult állatok tetemére szívesen rárepülő egyenesszárnyú rovarféléket. A növény a méretéről és erről az emberi orr számára cseppet sem kellemes szagkibocsátásról kapta a z óriás bűzvirág elnevezést.

Rendkívül ritka, és súlyosan veszélyeztetett

A virág öt hatalmas húsos szirommal rendelkezik, amelyek egy mély kehelyben futnak össze.

Az öblös kehely akár hat liter esővíz elraktározását is biztosítja.

A kehely aljából több felfelé meredő tüskeszerű képlet emelkedik ki. Ha a növény elpusztul a fülledt és párás őserdei hőségben a húsos szirmok gyorsan elbomlanak, és csak egy méretes fekete folt jelzi az egykori gazdanövény törzsén korábbi nem kívánt társbérlőjének nyomát.

Az óriás bűzvirág rendkívül ritka és veszélyeztetett fajnak számít Forrás: Wikimedia Commons

A friss bűzvirág bimbókból a helyiek gyógyhatású kenőcsöt készítenek, de van ahol különleges csemegeként fogyasztják is.

Az óriási bűzvirág rendkívül ritka növény, amely kizárólag csak a Maláj-félsziget, valamint Borneó és Szumátra trópusi esőerdőiben fordul elő. Mivel igen ritka, és vélt gyógyhatása miatt, illetve étkezési célból is gyűjtik, erősen veszélyeztetett növényfajnak számít.