Az érszűkület veszélyeire hívják fel a figyelmet csütörtökön

Vágólapra másolva!
Magyarországon mintegy 400 ezer embert érint az érszűkület, de csak töredékük tud róla, hogy már beteg; a csütörtöki országos érszűkület napon a betegség veszélyeire és a megelőzés lehetőségeire hívják fel a figyelmet - mondta Farkas Katalin főorvos, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság vezetőségi tagja az M1 aktuális csatornán vasárnap.
Vágólapra másolva!

A főorvos hangsúlyozta, az érszűkület nagyon súlyos következményekkel járhat, ugyanakkor egyszerű szűrővizsgálattal könnyen felismerhető.

Az idei tematikus nap kiemelt témája a dohányzás, ami a betegség egyik legfontosabb, elkerülhető kockázati tényezője. Emellett a kor, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, valamint örökletes tényezők is szerepet játszhatnak benne - tette hozzá.

A szívinfarktus és a stroke kockázata az érszűkületes betegeknél három-négyszeresére nő. Magyarországon nagyon magas a végtagamputációk száma is, körülbelül háromszorosa az európai átlagnak - mondta Farkas Katalin. Felhívta a figyelmet arra: minél korábban fel kell ismerni a betegséget, amelynek kezelésére ma már sokféle lehetőség van.