Kétezer éves szeszes italt találtak egy ősi síremlékben

Csin dinasztia, első uralkodó
A Csin dinasztia első uralkodójának portréja
Vágólapra másolva!
Kétezer éves szeszes italt tartalmazó bronz üstre bukkantak egy Csin dinasztia idejéből származó síremlékben a Kína nyugati részén fekvő Sanhszi tartományban.
Vágólapra másolva!

A régészek szerint az üst áldozati edény volt. A különleges lelet egyike annak a mintegy 260 tárgynak, amelyek a Csin dinasztia (Kr. e. 221-207) alatt elhunyt közrendű emberek sírjaiból kerültek elő. A legtöbb tárgy rituális célokat szolgált.

A tartományi régészeti intézet kutatója, aki a feltáráson dolgozott, elmondta, hogy az üstben 300 ml szeszes italt találtak. Az edény nyílása természetes rostokkal volt lezárva.

Az alkohol áttetsző, tejfehér folyadéknak tűnik. A kutatók úgy vélik, hogy fermentációs technológiával állították elő, mivel glutaminsavat találtak az összetevői között.

A Csin dinasztia első uralkodójának portréja Forrás: Origo

A kutatók szerint az alkohol további tanulmányozására van szükség. Az eredmények alapján ugyanis jobban meg lehetne ismerni a Csin dinasztia ősi központjának számító Hszienjang alkoholkészítési technológiáit és borfogyasztási kultúráját.

A sírokból egy 60 centiméter hosszú bronz kard is előkerült. A kard középső részét megerősítették és szélein sérülések láthatók, ami arra utal, hogy háborúban használhatták.

További izgalmas lelet egy 14 centiméter hosszú teknőcpáncél, amelynek belsejében tucatnyi mélyedés található, szélein pedig égetés nyomai. A szakértők szerint ezek a jelek arra utalnak, hogy egy jövendőmondó használhatta.