Rejtélyes foghúzási gyakorlatról árulkodó ősi csontvázakat találtak

Vágólapra másolva!
Rejtélyes foghúzási gyakorlatról árulkodó újkőkori csontvázakat találtak a régészek egy 4500 éves sírban a délnyugat-kínai Szecsuan tartományban.
Vágólapra másolva!

A csengtui régészeti intézet szakemberei 116 emberi csontvázat tártak fel a Taji megyében fekvő Kaosan lelőhelyen - közölték a helyi hatóságok.

Az ásatási munkálatokat vezető Liu Hsziang-jü szerint a leletek remek állapotban maradtak fenn, mivel a földben eltemetve, a levegőtől elzártan, vízzel körülvéve vészelték át az elmúlt 4500 évet. A kutatók több mint egy tucat csontváz esetében azt vették észre, hogy az elöl lévő fogakat kihúzták.

- magyarázta Liu.

A foghúzás gyakorlatát már a kelet-kínai Santung tartománybeli Tavenkou lelőhelyen előkerült csontvázaknál is megfigyelték a kutatók. A lelőhely az i. e. 4300 és i. e. 3500 közötti időszakból való leleteket őriz. Liu szerint a különös szokás talán a keleti Santung régióból került át a Kaosan lelőhely területére, ahol a kutatók szerint város állhatott az újkőkorban.

A szakértők DNS-vizsgálatnak vetik alá a csontokat, remélve, hogy az eredményeik segítenek többet megtudni az egykor Szecsuan területén virágzó Su civilizáció eredetéről.

(MTI)