Öregedést irányító fehérjéket találtak magyar kutatók

őszülés, öregek, ősz haj
Az őszülésért az IRF4 gén felelős
Vágólapra másolva!
Az öregedés folyamatában szerepet játszó emberi fehérjéket azonosítottak magyar kutatók matematikai elemzéssel.
Vágólapra másolva!

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) genetika tanszéke és a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének (MTA SZTAKI) kutatói gépi tanulásos algoritmus segítségével jellemezték az ember 24 ezer fehérjéjét, és meghatározták, hogy közülük melyek játszhatnak szerepet az öregedési folyamatokban.

Vellai Tibor egyetemi tanár, az ELTE genetika tanszékének vezetője a lapnak elmondta: a fehérje-adatbázisokban 21 ezer szempont szerint jellemezhetők az emberi fehérjék. Ezt betáplálták a kutatócsoport által létrehozott gépi tanulási algoritmusba. Mivel sok fehérjéről már eleve tudott, hogy szerepet játszik az öregedésben, ezek tulajdonságait alapul véve a program kiválasztott 36 olyan fehérjejellemzőt, amelyek alapján eldönthető egy fehérjéről, hogy kapcsolatban áll-e, vagy sem az öregedési folyamattal. A következő lépésben kísérletesen kell bebizonyítani a fehérje ilyen szerepét.

Van sok olyan humán fehérje a listán, amelyekről korábban senki nem tudta, hogy közük lehet az öregedéshez, ezek potenciális új, öregedéssel kapcsolatban álló humán fehérjék - mutatott rá a tanszékvezető.

- mondta Vellai Tibor a Magyar Nemzetnek.