Százezer évvel korábban borította jég Közép-Németországot

Vágólapra másolva!
Az eddig hittnél százezer évvel korábban borította több kilométer vastag jég Közép-Németországot a földtörténeti glaciális, hideg periódusban.
Vágólapra másolva!

A lipcsei Max Planck Intézet evolúciós antropológusai a folyami üledékek új vizsgálatai alapján jutottak erre a következtetésre - írja az MTI. A régió első, a középső pleisztocén korszakban zajlott jegesedése az úgynevezett Elster- és Saale-jégkorszakban már 450 ezer éve lezajlott. A szakértők eddig abból indultak ki, hogy ez 350 ezer éve ment végbe.

Az új felismerések a lipcsei kutatók szerint segítenek a hideg és meleg ciklusok között klímaeltolódások megértésében.

Miközben a Fehér Elster és a Saale folyók üledékeit szisztematikus vizsgálatnak vetették alá, a szakértők szakócákat és más kőeszközöket is találtak, melyek információkkal szolgálnak arról, hogy a régióban hogyan terjedt el az ember a paleolitikumban.

Az eredmények szerint az első településnyomok 400 ezer évre nyúlnak vissza. Az eszközök, melyek a neandervölgyi ember jelenlétére utalnak, 300-200 ezer évesek. Az új kormeghatározási módszer segítségével a kutatók arra is fényt deríthetnek, hogyan alkalmazkodott a régióban élő ember a hideg és meleg korszakok váltakozásához.