Újabb eredmények a korrózióvédelemben

Vágólapra másolva!
Az M-ERA.Net – az európai anyagtudományi alap- és alkalmazott kutatások támogatását biztosító konzorcium – honlapja sikertörténet rovatában ír a COR_ID projekt legújabb eredményeiről. A projekt egyik meghatározó résztvevője az ELTE TTK Kémiai Intézetében működő Szerves Fluorvegyületek Laboratóriuma.
Vágólapra másolva!

Egy – szlovén, francia és magyar egyetemi kutatókból és a Talum d.d. (Kidričevo, Slovenia) aluminiumipari kombinát mérnökeiből álló – csapat új megoldásokat keres alumínium és alumínium-ötvözetek korrózióvédelmére. A célkitűzés rendkívül időszerű, hiszen az egyik leghatékonyabb védőbevonat kialakítására szolgáló ún. „kromátos kezelés" alkalmazása környezetvédelmi okokból már nem tartható fenn sokáig.

A sikertörténet alapja az, hogy a fém-levegő-víz rendszer leírására alkalmas komputeres modellezések (Párizs), gyors elektrokémiai polarizációs mérések (Ljubljana) és a fluoros technológia alapján (Budapest) olyan új víztaszító kompozit polimer bevonatokat fejlesszünk ki, melyekben fluoros korrózióinhibitor molekulák is rögzíthetőek. Ez a „többskálájú" optimalizációs stratégiát alkalmazó kutatás és fejlesztés az elméleti és gyakorlati ismeretek szinergikus felhasználására épülő, az M-ERA.Net ún. Integrated Computational Materials Engineering (ICME) megközelítését alkalmazza.

A COR_ID projekt egyik meghatározó résztvevője az ELTE TTK Kémiai Intézetében működő Szerves Fluorvegyületek Laboratóriuma, a résztvevő közreműködők Rábai József egyetemi tanár, Szabó Dénesegyetemi docens, Nemes Anikó egyetemi adjunktus és Menczinger Bálint PhD-hallgató.