Rekordszámúra nőtt a kínai gazella populációja a Csinghaj-tónál

kínai gazella
Kínai gazella (Procapra przewalskii)
Vágólapra másolva!
Rekordszámban számláltak meg kínai gazellát a Csinghaj-tó természetvédelmi övezetében, a veszélyeztetett faj populációja 2057-re nőtt - közölték kínai szakemberek.
Vágólapra másolva!

Több mint kétezer egyedet számoltak össze tavaly

A populáció tavaszi felméréséből kiderült, hogy 47 újabb egyeddel szaporodott 13 élőhelyen. A múlt év augusztusában végzett nyári megfigyeléskor 2010 egyedet számoltak össze - idézte fel Hi Ju-pang, a természetvédelmi övezet vezetője.

Kínai gazella (Procapra przewalskii) Forrás: China Daily

A kínai gazella (Procapra przewalskii) ) tudományos nevét Nyikolaj Mihajlovics Przsevalszkij orosz Ázsia-kutatóról kapta. A 19. században ő fedezte fel a fajt, amelynek egyik egyedét 1875-ben Szentpétervárra is elvitte.

Nyikolaj Mihajlovics Przsevalszkij orosz Ázsia-kutató Forrás: Wikimedia Commons

A faj eredetileg Kína északi és nyugati részén élt,

ma már azonban csak a Csinghaj-tó környékén található. Egyedszáma az 1990-es években 300-ra esett vissza. A faj veszélyeztetett, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján szerepel.

Tovább növekedett a faj élőhelyeinek száma

Hi Ju-pang elmondta, hogy a kínai gazella eddigi hét élőhelye 13-ra nőtt,

néhány elhagyott legelő, amelyet bevontak a helyi ökoszisztéma helyreállításába, a ritka gazella új otthonává vált.

A kínai fajvédelmi program részeként ivómedencéket és az élőhelyek közötti átjárókat alakítanak ki a kínai gazella számára.

Új élőhelyeket alakítanak ki a veszélyeztetett faj számára Forrás: World Life Expectancy

Előírták, hogy a helyi kormányzatnak konzultálnia kell a vadvédelmi hatóságokkal, mielőtt bármilyen mezőgazdasági, erdészeti, állattenyésztési vagy vízgazdálkodási programba kezdene.