Gigantikus méretű halgyíkok éltek egykor a tengerekben

halgyík
Vágólapra másolva!
Gigantikus méretű halgyíkok úsztak a történelem előtti tengerekben. Az ichtioszauruszok akár 26 méterre is megnőttek, tehát a kék bálnánál is hatalmasabbak voltak.
Vágólapra másolva!

Egy nemzetközi kutatócsoport egy Nagy-Britanniában talált alsó állkapocscsont fosszíliát vizsgálva jutott erre az eredményre, melyről a Plos One című tudományos lapban számoltak be.

Kutatásuk azt is bebizonyította, hogy a Nagy-Britanniában talált hasonló csontok nem dinoszauruszokhoz tartoztak. Sokáig ugyanis ezt feltételezték a csontok hatalmas mérete miatt. Dean Lomax, a Manchesteri Egyetem kutatója és munkatársai 2016-ban a délnyugat-angliai Lilstockban találták az állkapocscsontot.

Az egyméteres csontra öt részre törve bukkantak rá.

Más ichtioszaurusz-csontokkal összehasonlítva következtettek a kutatók az ősi állat méreteire.
A halgyíkok, vagy ichtioszauruszok domináns vízi hüllők voltak a jura kori tengerekben. Elevenszülők voltak, még az utódok világrahozatalakor sem hagyták el a vizet. Húsevőként főként hüllőkkel, halakkal, tengeri ízeltlábúakkal táplálkoztak.

Forrás: Nobumichi Tamura

Az ichtioszaurusz-fosszíliák nagyon gyakoriak Nagy-Britanniában, nemrég egy hasában 6-8 embriót hordozó vemhes halgyík fosszíliáját mutatták be szakértők.

(MTI)