A klímaváltozás zűrzavart okoz a táplálékláncban

méhsejt
Vágólapra másolva!
A globális felmelegedés összezavarja a természet összetett táplálkozási harmóniáját egy új tanulmány szerint.
Vágólapra másolva!

A természetben az egyik legfontosabb tényező a megfelelő időzítés - írja az MTI. A sikeres beporzáshoz például egyszerre kell virágozniuk a növényeknek és jelen lenniük a méheknek, a vándorsólymoknak ugyanakkor kell bizonyos helyen lenniük, mint amikor zsákmányállataiknak.

Sok esetben azonban a globális felmelegedés megbolygatja ezt az érzékeny rendszert.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban bemutatott tanulmány az első globális elemzés ebben a témában: 88 olyan faj biológiai időzítésének eltéréseit vizsgálja, melyek léte egy másik életformától függ. Az eredmények szerint a fajok átlagosan évtizedenként hat nappal térnek el a szinkronitástól, ugyanakkor vannak olyan fajpárok, amelyek közelebb kerülnek egymáshoz.

- mondta Heather Kharouba, a tanulmány vezető szerzője, az Ottawai Egyetem ökológusa. Az egyik leginkább szemmel látható és legkritikusabb ilyen jelenség a Washington államban lévő Washington-tóban zajlik, ahol az elmúlt 25 évben tapasztalt eltolódás hatására a növényi fitoplankton 34 nappal korábban virágzik, mint az ezzel táplálkozó zooplankton.

Ez azért fenyegető helyzet, mert a tápláléklánc legalján okoz zűrzavart - mondta Kharouba.

Grönlandon bizonyos növények jóval korábban virágoznak, így nagyon sok, szokásos időben születő rénszarvasborjú elpusztul, mert nincs számukra elég táplálék - fejtette ki a szakértő. A hőmérséklet melegedésével a legtöbb faj korábbra időzíti bizonyos tevékenységeit, az egymástól függő fajok azonban nem mindig ugyanabban az ütemben változtatnak.