Elevenen égtek el a szexuálisan túlfűtött szektavezér tanítványai

Lángok emésztik fel a szekta bázisát
Vágólapra másolva!
Huszonöt éve, 1993. április 19-én rohamozta meg az FBI a texasi Waco közelében a David Koresh vezette Dávid Törzse szekta telepét. Az ostromban és az azt követő tűzvészben a szekta több mint nyolcvan tagja vesztette életét, csak kilencen maradtak életben.
Vágólapra másolva!

A Dávid Törzse 1955-ben szakadt ki a hetednapi adventista egyházból nem sokkal korábban kivált dávidista szektából. Tanai a közelgő apokalipszist és Jézus második eljövetelét hirdették, a bibliai Kármel-hegyről elnevezett központjukat a texasi Waco közelében építették fel.

A szektához 1981-ben csatlakozott az akkor huszonkét éves Vernon Wayne Howell, akit az alapító özvegye személyesen vett pártfogásába. A tizennégy éves lányanyától született fiatalembert nagyszülei nevelték, a középiskolából kimaradt, egy ideig rockzenésznek készült, de aztán vallási megszállottság lett úrrá rajta.

1983-ban kijelentette, hogy megvilágosodott, Istentől megkapta a prófétálás adományát, s megpróbálta átvenni a szekta irányítását.

Messiásnak kiáltotta ki magát

A bizarr és erőszakos, halottak feltámasztására tett kísérlettel és lövöldözéssel tarkított hatalmi harcból 1987-ben (ellenfele bebörtönzése után) Howell került ki győztesen. Nevét ekkor változtatta David Koreshre, a bibliai Dávid király, illetve a zsidók babiloni fogságának véget vető Kürosz perzsa király után. A karizmatikus szektavezér Amerikában és külföldön száznál több embert térített meg, akik családjukkal Mount Carmelbe költöztek. Híveinek azt állította, hogy ő Isten Báránya a Jelenések könyvéből, azaz maga a Megváltó és azt is prédikálta, hogy közel a világ vége, amely a kormány ellenük intézett támadásával fog kezdődni, ezért fegyverek és robbanóanyag felhalmozásába kezdett.

David Koresh Forrás: Wikimedia Commons

A szexuálisan túlfűtött Koresh a szektatagok házasságát érvénytelennek nyilvánította, és a nőkkel maga kezdett viszonyt, mert hite szerint ő volt a világon az egyetlen tiszta ember.

"Feleségei" között tizenkét éves is akadt, s miután tucatnyinál is több gyermeke született, a sajtó foglalkozni kezdett a szektán belüli poligámiáról és a kiskorúak megrontásáról szállongó hírekkel.

Idegtépő túszdráma

A hatóságok végül fegyverek illegális birtoklása miatt indítottak vizsgálatot, s 1993. február 28-án házkutatást akartak tartani az erődítményszerűvé átalakított létesítményben. A helyszínen tűzharc kezdődött (máig nem tudni, ki lőtt először), amelyben tíz ember vesztette életét. A fanatikus szektatagok ezután gyermekeikkel együtt elbarikádozták magukat, a hatóságok pedig páncélkocsikkal és szögesdróttal vették körül a telepet. Az akciót irányító Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) tárgyalásokat kezdett Koreshsel, aki még egy hosszú és zavaros rádióbeszéd közzétételére is lehetőséget kapott. A szövetségiek lélektani fegyvert is bevetettek, éjszaka reflektorokkal pásztázták az épületet és idegtépő zajokat játszottak, hogy a bent lévők ne tudjanak aludni.

A szektavezérrel 117 alkalommal, mintegy hatvan órán át tárgyaltak, és sikerült 44 ember elengedését elérni, de Koresh nem volt hajlandó a megadásra.

Az elemzők április elején úgy vélték, elszánta magát a halálra, s miután a benti körülmények szinte elviselhetetlenné váltak, 51 napon át tartó idegtépő patthelyzet után az igazságügyi minisztérium megadta az engedélyt a cselekvésre.

FBI ügynökök a szekta központjánál Forrás: AFP/Bob Pearson

Tűz formájában jött az apokalipszis

Április 19-én hajnalban buldózerrel felszerelt tankok lyukat vágtak a falba, hogy az ott bejuttatott könnygázzal kikergessék a bennlévőket. Az akció nem hozott eredményt, de a telepen délben több helyen is tűz ütött ki, amely a heves szélben rendkívül gyorsan elharapódzott, s a fából készült épület rövid idő alatt porig égett.

A hivatalos vizsgálat szerint a tüzet a szektatagok okozták, hogy beteljesítsék Koresh próféciáit, a túlélők vallomása szerint azonban véletlen szerencsétlenség történt.

Mire a tűzoltók a helyszínre érkeztek, a lángok már kialudtak, de az oltás amúgy is lehetetlen lett volna. Az egész világot sokkoló eseményeket számos televízió élő adásban közvetítette.

A tűzvészben a szekta 76 tagja vesztette életét, közülük 25 gyermek, többségük elégett vagy füstmérgezést szenvedett.

Néhányan - köztük Koresh - golyó által haltak meg, ő valószínűleg öngyilkos lett vagy egyik társa lőtte le, az FBI máig fenntartja, hogy ügynökei nem használhattak fegyvert. A szekta hat tagja korábban, a februári házkutatási kísérletet követő lövöldözésben halt meg, az ostromot csak kilencen élték túl. A romokat buldózerekkel takarították el, az épület helyén ma kis kápolna áll.

Lángok emésztik fel a szekta bázisát Forrás: Wikimedia Commons

Sokan az FBI-t hibáztatják a történtekért

Az életben maradt szektatagokat súlyos börtönbüntetésre elítélték (mára kiszabadultak), ők és az áldozatok családjai viszont a kormányzatot perelték be kártérítésért – sikertelenül. 2000-ben egy nagyszabású kormányzati vizsgálat több mint ezer tanú meghallgatása és több millió oldalnyi dokumentum áttanulmányozása után azt állapította meg, hogy a hatóságok alapjában véve megfelelő módon jártak el, nem tehetők felelőssé a szektatagok haláláért.

Két évvel a wacói dráma után, 1995. április 19-én követték el az amerikai földön addig legsúlyosabb terrortámadást, a szövetségi kormány politikájával szemben álló szélsőségesek Oklahoma Cityben egy kormányzati épületet robbantottak fel, 168 ember, köztük 19 gyerek halálát okozva. A merénylő, Timothy McVeigh azt vallotta, tettéhez a végső lökést a Koresh-szekta elleni akció adta meg.

A wacói eseményeket máig viták övezik, sokan úgy vélik, az FBI rosszul kezelte a helyzetet, túl korán lépett akcióba, de azt is elhibázta.

A felelősök keresése nem maradt abba: az elmúlt negyedszázadban számos könyv és dokumentumfilm készült az ostromról, még tévésorozatot is forgattak róla. A Dávid Törzse szekta új néven, új vezetővel működik tovább Waco közelében, s mintegy tucatnyi tagja van.