A tehén válhat a legnagyobb emlőssé

tehén
A holstein-fríz fajtájú szarvasmarhákon végzett kísérletek eredményei még a kutatókat is megdöbbentették
Vágólapra másolva!
Az ember kivándorlása Afrikából több tízezer évvel ezelőtt elpusztította a nagytestű emlősöket, ha ez a folyamat folytatódik, a tehén lehet néhány évszázadon belül a legnagyobb emlős a Földön - figyelmeztettek tanulmányukban amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

A hominidák, köztük a neandervölgyi ember és rokonai elterjedése Afrikából egybeesett az olyan emlősök kihalásával, mint a mamut, a kardfogú tigris, az óriás tatu. "Nagyon világos folyamatot fedezhetünk fel az állatok nagyság szerinti kihalásában, amely az emberfélék Afrikából való kivándorlása nyomán következett be" - mondta Felisa Smith, az Új-Mexikói Egyetem kutatója Science című folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője a Reuters hírügynökségnek.

Az emberek a húsért vették célba ezeket az állatokat, miközben a kisebb testűek, köztük a rágcsálók megmenekültek - írták a kutatók tanulmányikban, amely 125 ezer éve tendenciáit elemezte.

Kimutatták például, hogy az ember megérkezése után Észak-Amerikában a szárazföldi emlősök átlagos testtömege 98 kilogrammról 7,6 kilogrammra zsugorodott.

- vélték a szakemberek. Ez az olyan állatok kipusztulását jelentheti, mint az elefánt, a zsiráf vagy a víziló. Emlékeztettek arra, hogy márciusban elpusztult a világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja Kenyában.

Forrás: Freestockphotos.biz

Más kutatók azonban megkérdőjelezik az elméletet, emlékeztetve a fajmegőrzési erőfeszítésekre. Thomas Brooks, a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) vezető kutatója nem tartja valószínűnek a folyamatot. Emlékeztetett arra, hogy más kutatások azt jelzik, éppen a nagytestű emlősök, mint az elefánt élveznek jobban védettséget a természetvédelmi területeken, és nem a kisebbek. A szervezet vörös listáján például nem szerepel a veszélyeztetett fajok között a tehénhez hasonló nagyságú afrikai bivaly vagy a barnamedve.

(MTI)