Nőtt a kihalás fenyegette folyami delfinek száma a Mekong folyóban

Vágólapra másolva!
Az elmúlt két évben növekedni kezdett a Mekong folyóban élő súlyosan veszélyeztetett kúposfejű delfinek száma - ezt állapította meg a Természetvédelmi Világalap (WWF) és a kambodzsai kormány hétfőn közzétett felmérése.
Vágólapra másolva!

A delfinpopuláció több mint húsz év óta először növekedett a szakemberek szerint.

Az édesvizekben élő kúposfejű delfin súlyosan veszélyeztetett faj a Mekong folyón. A folyó laoszi és kambodzsai csaknem 200 kilométeres szakaszán korábban 85 példányt számláltak össze, a legutóbbi populációszámláláskor azonban már 92 delfint találtak.

A WWF szerint a növekedés a delfinek védelmében bevezetett intézkedéseknek köszönhető: a hatékonyabb ellenőrzésnek, a merítőhálók betiltásának és az illegálisan kihelyezett halászhálók eltávolításának. A fajnak ugyanis sok példánya pusztul el még borjúkorában azért, mert halászhálóba gabalyodik.

További veszélyeztető tényező a folyó laoszi szakaszán tervezett vízerőmű építése, ami súlyosan károsítja a térség élővilágát. A WWF korábban kérte az erőmű építésének felfüggesztését.

1997-ben számolták meg először hivatalosan a delfinpopulációt a Mekong folyón, akkor 200 példányt találtak. 2015-ra azonban a környezeti károk és az élőhelyük szűkülése miatt kevesebb mint felére, 80-ra csökkent a számuk. Most úgy tűnik, a tendencia megfordult, csaknem 10 százalékos növekedést állapítottak meg.

A kúposfejű delfinek 2004 óta szerepelnek a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján mint a kipusztulás szélére sodródott állatok.