A világon először végeztek hímvessző- és herezacskó-átültetést

pénisztranszplantáció
Az orvoscsoport egy bábu körül beszéli meg a teendőket
Vágólapra másolva!
Egy Afganisztánban megsérült amerikai katona, aki egy robbanás miatt elvesztette nemiszerveit, a világon először esett át hímvessző- és herezacskó-átültetésen, orvosai szerint a páciens felépülése jó úton halad, és még ezen a héten elhagyhatja a kórházat.
Vágólapra másolva!

A Johns Hopkins Egyetem sebészei teljesen újraépítették a férfi teljes medencéjének térségét: pénisz-, herezacskó- és részleges hasfal-átültetést végeztek március 26-án 14 órán át tartó műtéttel, a donor egy elhunyt személy volt. Az orvoscsoportban kilenc esztétikai sebész és két urológus sebész közreműködött.

- mondta el hétfőn Andrew Lee, a John Hopkins plasztikai és rekonstrukciós sebészetének vezetője újságíróknak.

Az orvoscsoport egy bábu körül beszéli meg a teendőket Forrás: John Hopkins

A kilétét felfedni nem kívánó fiatalembernek a várakozások szerint teljesen helyreállnak a húgyúti és a szexuális funkciói - tette hozzá a professzor.

A heréket nem ültették át a donorból, mert így a donor genetikai anyaga is továbbadódhatott volna a későbbiekben.

"Úgy éreztük, hogy ez túl sok megválaszolatlan etikai kérdést vet fel" - mondta Damon Cooney sebész.

A műtét sematikus rajza Forrás: John Hopkins

A világon eddig három sikeres hímvessző-transzplantációt végeztek. Az elsőt 2016-ban a Massachusettsi Közkórházban, kettőt a Dél-Afrikai Köztársaságban. Azok a transzplantációk azonban csak a péniszt érintették, a körülötte lévő szöveteket nem, ezért a mostani átültetés jóval összetettebb feladat volt.

A beteg a donortól csontvelőt is kapott, ami segítheti abban, hogy immunrendszere ne lökje ki az új szerveket. Ez lehetővé teszi, hogy számos helyett csak egyetlen kilökődésgátló gyógyszert kelljen szednie.

"Amikor először felébredtem, végre sokkal normálisabban éreztem magam" - idézte a beteget az egyetem közleménye.

Az iraki és afganisztáni hadműveltekben megsérült amerikai veteránok körében széles körű érdeklődést váltott ki a hímvessző-átültetés, ezért a Johns Hopkins Egyetem sebészei megkezdték a tervezést és a gyakorlást az ilyen összetett műtétek elvégzésére. A védelmi tárca adatai szerint 2011 és 2013 között 1367 amerikai katonai szenvedett nemiszerv sérülést harcokban.

A donorok megtalálása azonban akadályokat jelent, mivel az Egyesült Államokban a szívet, tüdőt adományozóktól vagy családtagjaiktól külön kell kérni, hogy hajlandók-e hímvessző, kar, arc vagy más testrész adományozására.