Színpompás repcemezők nemesítésével vonzanák a turistákat Kínában

2018.04.24. 13:17

Tizenhét különböző színű repcét nemesítettek a délkelet-kínai Csianghszi tartomány mezőgazdasági egyetemének kutatói, remélve, hogy a színpompás virágmezőkkel a jövőben sikerül még jobban fellendíteni a térség amúgy is virágzó turistaforgalmát.

"A repcemezők tengerei Csianghszi védjegyének számítanak, ám a turizmus fellendülésének régóta gátat szab a növény színe" - mondta Fu Tung-huj, a kutatás vezetője.

A szakember 2002-ben kezdett foglalkozni a repce színének gyarapításával: tavaly négy új változatot nemesítettek, köztük bíborszínűt és karmazsinvöröst, 13 másik színre támaszkodva. A csapat által megalkotott 17 színből kilenc már alkalmas a "nagyüzemi" használatra.

Ez még egy hagyományos színű repcemező KínábanForrás: XINHUA/Xinhua News Agency

A szakembernek a növény virágzási idejét is sikerült tíz napra meghosszabbítania. "Plusz egy nap virágzás akár 10 millió jüan (406 millió forint) extra bevételt is hozhat Vujüan számára" - mondta Fu, a tartomány egyik megyéjére utalva.

Vujüan több mint 6500 hektárnyi teraszos repcemezőnek ad otthont, amelyek a térség ködbe burkolózó ősi épületeivel együtt rengeteg látogatót vonzanak. A helyi turizmusfejlesztési bizottság szerint tavaly nagyjából 5 millióan keresték fel a térséget, ahol több mint 3 milliárd jüant (122 milliárd forint) költöttek el.

Fu szerint a hagyományos repcével ellentétben az újak szebbek és nagyobb mennyiségben tartalmaznak antocián - a pirostól kezdve a kékig terjedő - pigmenteket. Mivel a repcét évente csak kétszer lehet vetni, ahhoz, hogy egy-egy új színt nagy mennyiségben lehessen előállítani, 4-5 évre van szükség.

Csianghszi tartomány több megyéjében is elkezdtek már fehér színű repcét termeszteni. "Reményeink szerint egyre több lenyűgöző színű repcemezőt sikerül majd megalkotnunk" - jegyezte meg Fu, aki jelenleg épp a kék színű repce előállításán dolgozik.