Cáfolja Einstein elméletét utolsó munkájában Hawking

Stephen Hawking, Einstein
Vágólapra másolva!
Az univerzum jóval egyszerűbb annál, mint azt eddig hitték - állítja Stephen Hawking utolsó tudományos értekezésében, amelyet a világhírű brit elméleti fizikus halála után mutatott be a Cambridge-i Egyetem a héten.
Vágólapra másolva!

Hawking a tanulmányt Thomas Hertoggal, a Löweni Egyetem kutatójával közösen készítette és összefoglalását még halála előtt publikálta a Journal of High Energy Physics című tudományos lapban. Hertog az új elméletet a Hawking 75. születésnapját ünneplő konferencián már ismertette.

A két kutató a Cambridge-i Egyetem szerint az értekezésben arra a következtetésre jutott, hogy

az univerzum nem végtelen "és sokkal egyszerűbb, mint ahogy sok ősrobbanás-elmélet véli".

Az ősrobbanás, az univerzum keletkezésének kezdő pillanata, az elméleti fizika legnagyobb, máig nem pontosan tisztázott kérdése Forrás: Space Wallpapers

A tudósok a kozmikus infláció, vagy az úgynevezett felfúvódás problémájával foglalkoznak tanulmányukban. A kozmológia ezzel a kifejezéssel illeti a jelenséget, mely szerint az ősrobbanás után bekövetkező hirtelen tágulástól az univerzum a másodperc néhány töredéke alatt nagyon gyorsan felfúvódott.

A kozmológusok között elterjedt egyik elmélet szerint a felfúvódás örökké tart (örök felfúvódás) és az univerzumnak csak néhány "zsebében" állt le. Csak ezek a "zsebek" lakhatóak. A Földnek is otthont adó régió is egy ilyen zseb, mely az örök felfúvódásban lévő területek által elhatárolódik a többi ilyen élhető zsebtől.

Zsebuniverzumok

Ezen elméletek szerint végtelen számú ilyen zsebuniverzum létezhet. A fő kérdés az, hogy ha mindegyik ilyen univerzum nagyon más, mennyire lehet tipikus a Földnek otthont adó univerzum, amelyben a tudósok megfigyeléseiket végzik. Ez a természet alapvető törvényeinek megértéséhez vezető kiemelt fontosságú kérdés.

Albert Einstein elméletét cáfolja a nemrég elhunyt Stephen Hawking Forrás: Origo

Hawking és Hertog a húrelmélet nevű részecskefizikai modellre alapozva fejtették ki, hogy ez az elképzelés véleményük szerint nem állja meg a helyét. Egy új elmélet alapján tettek újszerű kijelentéseket az univerzum szerkezetére vonatkozóan. Tanulmányuk szerint az univerzumtípusok lehetséges változatainak száma az eddig becsültnél jóval kisebb.

- értelmezte a felvetést David Kaiser, a Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatója.

Nincs igaza Einsteinnek?

"Az örök felfúvódás elméletével az a probléma, hogy egy háttéruniverzum létét feltételezi, amely Einstein általános relativitáselmélete szerint terjed" - mondta Hertog. "Az örök felfúvódás dinamikája azonban eltűnteti a klasszikus és a kvantumfizika közötti határvonalat, ennek következtében Einstein elmélete megdől az örök felfúvódásról" - tette hozzá.

- mondta Hawking.

Az univerzum története Forrás: N.R.Fuller, National Science Foundation

Kijelentéseiket a kozmikus háttérsugárzás, vagyis az úgynevezett ősrobbanás-visszhang megfigyelésével vagy jövőbeli gravitációshullám-detektorok segítségével lehet ellenőrizni. Hertog tovább dolgozik az elmélet kifejtésén.

Hawking március 14-én, élete 77. évében halt meg Cambridge-ben.