Több ezer ritka teknőst mentettek meg Madagaszkáron

2018.05.04. 20:49

Mintegy 11 ezer veszélyeztetett teknőst mentettek meg amerikai állatorvosok Madagaszkáron, az állatokat kiszáradva és éhesen találták egy házban.

A sugaras teknősök – amelyeket a kereskedők csodálatos színű, sugarasan felosztott páncéljuk miatt tartanak – annyira ki voltak száradva, hogy sokukat hetekig kellett vízben áztatni – mondta el Susie Bartlett, a New York-i székhelyű Wildlife Conservation Society illetékese. Másokba rehidratáló folyadékot fecskendeztek, antibiotikummal és fájdalomcsillapítókkal kezelték őket.

Sugaras teknősForrás: Origo

A rendőrség a múlt hónapban egy házban bukkant a hüllőkre, három embert őrizetbe vettek, és kérték a szakemberek segítségét.

Bartlett és kollégái napokig dolgoztak a teknős természetes élőhelyének számító indiai-óceáni sziget délnyugati partvidékén lévő állatmenhelyen.

Néhány teknős elpusztult, de a többiek állapota javult. Egyelőre nem fogják visszaengedni őket a természetbe, mert attól tartanak, hogy vadorzók ismét begyűjtik őket.

A Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján a "kihalástól közvetlenül veszélyeztetett" kategóriába sorolt sugaras teknőst Ázsia egyes térségeiben házikedvencként tartják, máshol viszont ínyenc falatokként kerülnek asztalra éttermekben.