Vágólapra másolva!
Az Ausztráliában honos vombatok sajátos szaporodási szokásainak tanulmányozása segítheti a súlyosan veszélyeztetett erszényesek fogságban való tenyésztését - állítják ausztrál kutatók.
Vágólapra másolva!

A Queenslandi Egyetem szakemberei azt tanulmányozzák, hogy miként viselkednek a déli szőrösorrú vombatok nőstényei "a reprodukciós ciklusuk legtermékenyebb szakaszában". A kutatók reményei szerint az új ismeretek segíthetik az állatok súlyosan veszélyeztetett északi rokonainak megmentésére irányuló erőfeszítéseket.

- mondta Stephen Johnston, az egyetem munkatársa. Hozzátette: "az északi szőrösorrú vombatot eddig nem sikerült fogságban szaporítani és még a déli társaik sem nemzenek rendszeresen utódot fogságban".

Forrás: Wikimedia Commons

A Reproduction, Fertility and Development című tudományos folyóiratban publikált tanulmány elkészítéséhez a kutatók kifejlesztettek egy módszert, amellyel feltérképezhetik a nőstények reprodukciós ciklusát a vizeletük hormonszint-vizsgálata révén. A kutatók ezen kívül megfigyelték, hogy amikor a nőstények a legtermékenyebb időszakban vannak, gyorsabban járkálnak és belecsípnek a hímek hátsójába.

Johnston szerint az ilyen viselkedések azonosítása segíthet felismerni, hogy a fogságban élő állatokat mikor kell összeengedni a sikeres párzás érdekében.

A következő lépés a különböző asszisztált reprodukciós módszerek - például mesterséges megtermékenyítés - kidolgozása lesz. A vombatok rövid lábú erszényesek, amelyek szerte Ausztráliában előfordulnak. A csupaszorrú vombatok testhossza akár az egy métert, súlyuk a 30 kilogrammot is elérheti. Méretükből és agresszív természetükből fakadóan a vombatokkal nehéz dolgozni, ezért viselkedésük megfigyelése jelentős előrelépést jelent.

(MTI)