Újabb ebolajárvány alakulhat ki Afrikában

járvány fertőzés betegség
A védőfelszerelést viselő egészségügyi dolgozót fertőtlenítőszerrel permetezik be a guineai Conakryban, a Nongo Ebola kezelőközpontban, 2015. augusztus 21-én.
Vágólapra másolva!
 A legrosszabb forgatókönyre készül a WHO, miután már többen is meghaltak ebolában. A vírus Kongóban tűnt fel. Az ebola jelenleg gyógyíthatatlan betegség, kísérleti vakcinával próbálkoznak.
Vágólapra másolva!

A Kongói Demokratikus Köztársaság hatóságai május 8-án értesítették a WHO-t az ebolajárványról.

Ennek oka, hogy április 4-e óta

32 ebolagyanús vagy megerősített esetet regisztráltak

az afrikai ország északnyugati részén, és 18-an haltak meg.

Emiatt a legrosszabb forgatókönyvre készül az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az ebolával küzdő Kongói Demokratikus Köztársaságban – közölte Peter Salama, a világszervezet válsághelyzetek kezeléséért felelős részlegének igazgatóhelyettese pénteken.

Salama reméli, Kongó napokon belül engedélyezi, hogy kísérleti oltóanyagot vessenek be a betegség ellen. Ugyanakkor a vakcina beadása bonyolult, és nem szabad csodákat várni tőle.

Egy éve 4 éve haltak meg az országban Forrás: AFP/Cellou Binani

Eközben a WHO-t vezető Tedros Ghebreyesus pénteki Twitter-bejegyzésében közzétette, hogy megegyezett a kongói egészségügyi miniszterrel arról, hogy mielőbb útnak indítják a vakcinákat, mert egyre nő az ebolagyanús esetek száma az ország északnyugati részén.

A vérzéses lázzal járó súlyos betegségnek nincs gyógymódja.

A kísérleti oltóanyag nagyon hatékonynak bizonyult az ebola elleni küzdelemben, de ebből egyelőre korlátozott mennyiség áll rendelkezésre.

A WHO figyelmeztette a kilenc szomszédos afrikai országot az ebolaveszélyre, de egyelőre mérsékeltnek látja a regionális járvány kockázatát.

A legnagyobb veszélyt az jelenti, ha a járvány átterjed a mintegy egymillió lakosú tartományi székhelyre Mbandakára.

Korábbi ebolajárványok

A mostani a kilencedik ebolajárvány azóta, hogy a betegséget 1976-ban először észlelték a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A vírus az ország keleti felében található Ebola folyóról kapta a nevét, ahol az első eseteket jegyezték fel. Kevesebb mint egy éve ütötte fel a fejét legutóbb a kór: akkor nyolcan betegedtek meg, közülük négyen belehaltak.

A vírus hordozója nem ismert, a feltételezések szerint denevérek terjesztik. Az embert általában a fertőzött állattal való érintkezés útján betegíti meg, például fertőzött vadhús által.

A legsúlyosabb ebolajárvány legalább 11 ezer ember életét követelte 2014-2015-ben Nyugat-Afrikában.

A járvány által leginkább sújtott három országot, Sierra Leonét, Guineát és Libériát végül 2016-ban nyilvánította ebolamentesnek az Egészségügyi Világszervezet.