A túl sok szex pusztítja el a veszélyeztetett fajt

Vágólapra másolva!
Veszélyeztetett fajjá nyilvánítottak Ausztráliában két erszényes fajt, amelynek hímjei belepusztulnak a túl sok párzásba.
Vágólapra másolva!

A 2013-ban Queensland állam magasabban fekvő, csapadékosabb térségeiben felfedezett ezüstfejű antechinus és a 2014-ben felfedezett feketefarkú antechinus öngyilkos párzási szokásairól, 14 órán át tartó szexuális aktusairól vált közismertté.

A klímaváltozás, élőhelyeik elvesztése, a betegségek szintén veszélyeztetik az erszényesnyest-félék családjába tartozó kistestű ragadozófajt, és tudósok attól tartanak, hogy hamarosan kihalhat.

- mondta Andrew Baker, a Queenslandi Műszaki Egyetem emlőskutatója.

A túl sok szex miatt és a riválisokkal vívott harcban az állatok szervezetében túl sok tesztoszteron hormon termelődik, ami megakadályozza, hogy egy stresszhormon kikapcsolódjon, és ezáltal megsemmisülnek szerveik, és elpusztulnak.

- magyarázta Baker. Hozzátette: "láttam őket botorkálni napközben - holott általában éjszakai állatok - nőstényeket keresve, testük számos része vérzett, szőrük kihullott". Míg a nőstények életkora általában két év, a hímek elpusztulnak még az első születésnapjuk előtt. A nőstények több mint fele egyszer fial, 6-14 kicsinyet hozva világra.

Forrás: Wikimedia Commons

Queensland három térségében élnek ezek a fajok, a becslések szerint populációjuk kevesebb mint 250 hím és nőstény. Baker, aki részt vett mindkét faj felfedezésében, úgy véli, hogy a populáció tízszer nagyobb lehetett egy évtizede.

Baker és kutatócsoportja versenyt fut az idővel újabb populáció felkutatására, hogy tanulmányozhassák, miként lehetne megvédeni az antechinusok élőhelyeit és megmenteni a fajokat.

- tette hozzá a tudós.

(MTI)