Újabb nagy kitörés rázta meg a Kilauea vulkánt

2018.05.17. 20:45

Nagy erejű kitörés rázta meg a Hawaii szigeten tomboló Kilauea vulkánt, füstfelhőket küldve 9 ezer méter magasba – közölte az amerikai földtani megfigyelő központ (USGS) csütörtökön. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy húzódjanak biztonságos helyre.

Megfigyelők szerint a gőz hajtotta kitörés olyannyira erős volt, hogy a tűzhányó várhatóan beteríti Hawaii Nagy Szigetét füsttel és hamuval.

A Kilauea két hete kezdett aktív lenni, ez idő alatt tucatnál is több lávahasadék nyílt a vulkánon, és folyamatos volt a lávaömlés. A csütörtöki nagy erejű kitöréssel újabb hasadékok nyíltak a tűzhányón.
A kitörést megelőző lávaáramlás 37 épületet pusztított el, és mintegy 2000 embert kényszerített menekülésre.

Láva ömlik ki egy repedésből a hawaii Pahoa környékénForrás: MTI/ap/U.S. Geological Survey/-------------------

A kitörés azonban nem érte váratlanul Hawaiit, ugyanis szakértők már egy hete figyelmeztettek rá: a láva lecsuroghat a talajvízszint alá, fokozatosan gőzt generálva, ami a csúcskitöréshez vezethet. Az előrejelzés szerint, ha a kitörés ebben a formában következik be, az ahhoz vezethet, hogy a tűzhányó a csúcskráteréből akár 1,8 méter átmérőjű, többtonnás kőtömböket is kilövellhet, a felszálló hamu pedig akár egy 32 kilométeres körzetet is beboríthat.

A csúcskitörés – amelyhez hasonló utoljára 1924-ben történt – hamu-, gőz- és kéndioxid-kibocsátással járhat együtt. 

A hawaii hatóságok a csütörtöki kitörést követően sürgették az érintett lakosságot, hogy mielőbb húzódjon biztonságos helyre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK