Válságtanácskozást tartottak, pénteken elrendelték a riasztást

ebola
Kongóban több helyen is felütötte fejét a járvány
Vágólapra másolva!
A korábbi "magas" szintről "nagyon magasra" emelte országosan a közegészségügyi kockázat szintjét a Kongói Demokratikus Köztársaságban pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely előző nap válságtanácskozást tartott az ebola terjedése miatt.
Vágólapra másolva!

Magasra emelték a szomszédos országok kockázati szintjét is

A szervezet ezzel párhuzamosan a térségbeli országokra vonatkozó regionális kockázat szintjét a korábbi "mérsékeltről" "magasra" növelte, miközben az egész világra kiterjedő egészségügyi kockázatot alacsonyan hagyta.

Ilyen „mentőautókban” szállították az ebolában megbetegedett embereket. Használat után fertőtlenítik a kocsi belsejét Forrás: Dr. Kis Zoltán/Az Országos Epidemiológiai Központ engedélyével


Pénteken elrendelték a riasztás magas szintjét

a Kelet-afrikai Közösség (EAC) tagországai, Burundi, Dél-Szudán, Kenya, Ruanda, Tanzánia és Uganda. Közülük csupán Kenya nem szomszédos Kongóval.

A Kongóval közvetlenül nem határos Kenyában is magas szintűre emelték a kockázati besorolást Forrás: AFP/Simon Maina

Az EAC tagországai fontos térségbeli kereskedelmi partnerei Kongónak, ezért is tartják szükségét az intézkedések megtételének, például a Kongóból érkezők gyors ellenőrzését, és az egészségügyi rendszer felkészítését a betegség esetleges megjelenésére.

Riasztó, hogy a kór megjelent az első nagyvárosban

A WHO azt követően tartott válságtanácskozást és döntött a változtatásról,

hogy a betegség felütötte a fejét az 1,2 milliós Mbandaka városában is.

A nagy kiterjedésű település a székhelye az északnyugati Egyenlítői tartománynak, továbbá nemzeti és nemzetközi folyami-, közúti útvonalak mentén fekszik, valamint légiközlekedési csomópont.

Kongóban most több helyen is felütötte fejét a járvány Forrás: Wikimedia Commons

A világszervezet korábban nagyon aggasztónak nevezte, hogy a már 23 ember halálát okozó betegség Mbandakát is elérheti,

mert ez rendkívül megnehezítheti a betegség terjedésének megakadályozását. A városban eddig egy betegről tudnak.

Az ebola vírus mikroszkópos képe Forrás: AFP/DPA/Marcus Beck

Peter Salama, a WHO vészhelyzeti felkészültségért felelős igazgatóhelyettese azt mondta, hogy nem pánikot akarnak kelteni, de egy városban másképp terjed a betegség. A városlakók ugyanis sokkal több emberrel érintkeznek, ami azt jelenti, hogy ott a járvány exponenciálisan terjedhet, szemben a vidékkel.

Tragikus lenne, ha az ebola elérné a fővárost is

A WHO pénteken összehívja a rendkívüli szakértői bizottságát, hogy tegyen javaslatokat, továbbá határozzon arról, hogy a kialakult helyzet nemzetközi mértékű rendkívüli közegészségű veszélyt jelent-e.

A közlemény szerint tragikus volna, ha az ebola elérné az ország fővárosát,

a zsúfolt Kinshasát, ahol milliók élnek egészségtelen, nyomorúságos, szennyvízelvezetés nélküli negyedekben.

Kinshasha, az ország fővárosa a nagy népsűrűség miatt különösen veszélyes terepévé válhat a kórnak Forrás: Antoine Moens de Hase

Az Európai Bizottság pénteken mintegy 1,6 millió eurót szabadította fel a betegség ellen harcra.

Az összegből 1,5 eurót a WHO logisztikai támogatására szán, a többi pénzt pedig a kongói vöröskeresztnek utalja át életmentő beavatkozások költségeinek fedezésére.