DNS-mintákkal buktathatják le a Loch Ness-i szörnyet

Loch Ness
Vágólapra másolva!
DNS-minták elemzésével ered a Loch Ness-i szörny legendájának nyomába egy nemzetközi kutatócsoport.
Vágólapra másolva!

Az új-zélandi Otago Egyetem professzora, Neil Gemmell és csapata júniusban látogat el a legendás skóciai tóhoz, a Loch Nesshez, hogy DNS-mintákat gyűjtsön, és azok elemzésével megállapítsa, milyen fajok élnek a vízben.

Gemmell nem hisz a Nessie-ként becézett teremtmény létezésében, de szeretné egy kis kalandra hívni a nagyközönséget, és közelebb vinni az emberekhez a tudományt.

Nem utolsó sorban pedig a gyermekei kedvében is szeretne járni, akik szerint a szörnyvadászat az eddigi legmenőbb dolog, amelybe édesapjuk belevágott.

Az egyik leghíresebb kép a Loch Ness-i szörnyről Forrás: Origo

Nessie legendája a 17. századra vezethető vissza, és noha soha senki sem tudta még bizonyítani, hogy látta a teremtményt, az mégis időről időre újra „megjelenik”, és számos internetes álhír is terjed róla.

A legmerészebb teóriák egyike, hogy a Loch Ness-i szörny egy hosszú nyakú plezioszaurusz, amely valahogy túlélte a dinoszauruszok kipusztulásának időszakát. Egy másik elmélet szerint egy tokhal vagy egy méretes harcsa él a tóban. Sokak szerint azonban az állítólagos észlelések háttérben csupán a vízen úszó farönkök és az erős szelek állnak.

Gemmell szerint amikor az állatok mozognak a vízben, akkor a bőrükről, tollazatukról, pikkelyeikről és vizeletükből apró DNS-töredékek kerülnek a vízbe.

Thayne Smith Lowrance 1999-ben kutatott szonárral a szörny után Forrás: This content is subject to copyright./Tom Stoddart Archive

A kutatócsoport a tó különböző pontjairól és különböző mélységekből begyűjtött 300 vízmintát fog elemezni. A kiszűrt DNS-mintákon pedig szekvenálást hajtanak végre. A DNS-vizsgálat eredményeit összevetik a már ismert fajok adatbázisával. A végső eredmények az év végére várhatóak.

- mondta Gemmell, hozzátéve, hogy még ha nem is tudják megerősíteni a teremtmény létezését, a vizsgálat akkor is értékes információkkal fog szolgálni, hiszen kerek képet ad Loch Ness biológiai sokféleségéről, és az esetleges betolakodó fajok jelenlétének mértékéről.

A professzor szerint azok egy részét, akik hisznek Nessie létezésében, valószínűleg az sem fogja eltántorítani, ha nem találnak szörnyre utaló DNS-t a tóban. Gemmellt ugyanis már felkészítették rá, hogy a lény talán vakáción van, és rejtett víz alatti barlangokon keresztül kijutott a tengerbe, vagy földönkívüli, és nem hagy maga után DNS-mintákat.