Ikerszatellitekkel figyelik a Föld vizeinek mozgását

Vágólapra másolva!
Ikerszatelliteket bocsátott kedden Föld-körüli pályára az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), hogy a kutatók a segítségükkel vizsgálhassák a bolygó vizeinek folyamatos mozgását és a felszín más változásait.
Vágólapra másolva!

A két műholdat a kaliforniai Vandenberg légibázisról lőtték fel. A Gravity Recovery and Climate Experiment Follow-On (GRACE-FO) missziótól érkező adatokat világszerte felhasználják majd egyebek mellett az aszályok hatásának előrejelzésében, valamint a földalatti víztározók készleteinek felhasználásával kapcsolatos pontosabb adatok közvetítésében.

Az ikerműholdak a következő öt évben egymástól 220 kilométerre, a Földtől 490 kilométeres távolságra keringenek majd. Egy kört 90 perc alatt tesznek meg a bolygó körül.

A műholdak a folyékony és fagyott halmazállapotú vizeket figyelik pontos méréseket készítve a Föld gravitációs erejének változásairól.

Forrás: NASA/Bill Ingalls

A GRACE-FO a 15 év után tavaly októberben véget ért GRACE misszió folytatása.

- idézte fel Frank Webb, a GRACE-FO projekten dolgozó tudós a keddi felbocsátás előtt tartott sajtókonferencián.

Az új tudományos program a NASA és a Német Földtudományi Kutatóközpont (GFZ) együttműködésével valósul meg. A műholdakat egy SpaceX Falcon 9-es rakétával indították útnak.

(MTI)